Are România nevoie de submarine de atac? C-tin Ciorobea: Să ne gândim dacă vrem să săpăm tranșee pe litoral sau să acționăm pe mare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarin francez din clasa Scorpene. Foto: Naval Group via La Presse de la Manche
Submarin francez din clasa Scorpene. Foto: Naval Group via La Presse de la Manche

România are în plan achiziția a cel puțin două submarine de atac, existând o solicitare de aprobare din partea Parlamentului în vederea achiziției de submarine franceze Scorpene. Însă în ultimele zile înzestrarea României cu submarine a fost pusă sub semnul întrebării.

Și a fost pusă chiar de premierul român Marcel Ciolacu care a declarat public recent într-o emisiune televizată că submarinele nu sunt o prioritate pentru România. 

„Eu, ca premier, nu sunt unul dintre cei care consideră că e o urgenţă înzestrarea Armatei României cu cele două submarine (...) Nu consider în acest moment că România are nevoie de două submarine. Cred că altele sunt priorităţile”, a afirmat premierul României care a amintit însă că decizia se ia într-un proces complex, la propunerea planificatorilor Armatei.

Amintim că recent Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group. Potrivit documentelor oficiale, România va achiziționa și două nave.

Necesitatea de achiziție a submarinelor franceze Scorpene a fost analizată de contraamiralul (r.) Constantin Ciorobea în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania. Contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea este fost Comandant al Componentei Operaţionale Navale şi fost Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale.

Acesta a amintit în discuția privind necesitatea României de a se înzestra cu submarine că în următorii ani țara noastră va demara proiecte importante energetice în Marea Neagră, iar infrastructura critică va trebui protejată.

România deține în Marea Neagră resurse energetice importante. Doar în perimetrul Neptun Deep capacitatea de gaze e estimată la minimum 100 de miliarde de metri cubi. Construcția infrastructurii pentru extragere va începe în 2024, iar în primul trimestru din 2027 va începe exploatarea gazului din acest perimetru.

În acest sens experții atrag atenția că acțiunile de hărțuire a României de către Rusia se vor intensifica, prezența forțelor ruse în imediata zonă economică exclusivă a României în Marea Neagră fiind cel puțin o provocare strategică.

 

Submarine românești în Marea Neagră? Constantin Cirobea: Cum gândim apărarea României? Săpând tranșee pe litoralul Mării Negre sau ne deplasăm pe mare și acționăm acolo pentru descurajare

 

2. Un submari... (scrorpene-india_78162000.png)

Un submarin indian din clasa franceză Scorpene. Foto: Forțele Navale Indiene

Nu în ultimul rând, Constantin Ciorobea consideră că trebuie să ne gândim și cum planificăm apărarea României la Marea Neagră, dacă dorim într-un scenariu sumbru al unui conflict să ne apărăm dezvoltând tranșee pe litoral, sau să acționăm în adâncime în mare, fapt pentru care submarinele sunt determinante.

„Submarinele Scorpene, așa cum sunt prezentate, sunt puțin mai mici decât Delfinul. Dacă Federația Rusă deține submarine din clasa Kilo în Marea Neagră, înseamnă că și aceste submarine pot acționa aici. Pot fi desigur adaptate, cum au făcut brazilienii, cu diferite tipuri de rachete. (...) Mai e un aspect important. Adică cum gândim noi apărarea României? O gândim începând cu a săpa șanțuri pe litoralul Mării Negre, tranșee, sau ne  deplasăm pe mare și acționăm pentru descurajare de acolo prezentând un pericol pentru un potențial inamic.

Dacă analizăm și conjunctura strategică din Marea Neagră, cu prevederile Convenției de la Montreux, cu toate aceste aspecte care îngrădesc România în sensul în care UE nu își poate susține, supraveghea și apăra investițiile de la Marea Neagră, atunci noi avem oportunitatea de a oferi garanție pentru aceste investiții la Marea Neagră, dotându-se corespunzător. Pentru a atrage astfel de finanțări România trebuie să arate că poate asigura securitatea”, a conchis contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea.

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care contraamiralul (r.) Constantin Ciorobea analizează achiziția de submarine a României

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel