Un tanc al IDF a tras asupra forțelor ONU de menținere a păcii din Liban. Are armata israeliană probleme cu selecția țintelor în teren sau e un semnal dur către secretarul general al ONU?

Cătălin Costea |
Data publicării:
Operațiunea de distrugere a Hamas, în Fâșia Gaza, după masacrul fără precedent comis de gruparea teroristă în Israel. Photo source: IDF
Operațiunea de distrugere a Hamas, în Fâșia Gaza, după masacrul fără precedent comis de gruparea teroristă în Israel. Photo source: IDF

Doi militari din trupele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite au fost internați în spital după ce un tanc israelian a tras joi, 10 octombrie, asupra unui turn de observare, după cum a informat misiunea ONU din sudul Libanului (UNIFIL).

UNIFIL acționează de-a lungul „Liniei albastre” care desparte Libanul de Israel încă din anii 1970, având mandatul de a menține securitatea în zonă.

La începutul acestei săptămâni, armata israeliană și-a extins invazia terestră din sudul Libanului și le-a transmis civililor să părăsească zona.

ONU a informat oficial că, în ultimele zile, forțele israeliene au „lovit în mod repetat” pozițiile misiunii, inclusiv două baze italiene și sediul misiunii din Naqoura, un oraș de coastă din sud-vestul Libanului.

Trupele israeliene au executat focuri inclusiv asupra unui buncăr în care trupele de menținere a păcii se adăposteau, iar miercuri, militarii israelieni „au tras în mod deliberat și au dezactivat” camerele de securitate, după cum se precizează în comunicatul misiunii.

Potrivit presei italiene, militarii răniți pe 10 octombrie erau indonezieni, nu au fost răniți grav, dar au fost transportați la spital pentru îngrijiri.

„În această dimineață, doi soldați de menținere a păcii au fost răniți după ce un tanc  Merkava al IDF a tras spre un turn de observare de la sediul UNIFIL din Naqoura, lovindu-l direct și făcându-i să cadă”, se arată în comunicat.

Până în prezent oficialii israelieni nu au comentat aceste informații.

„Reamintim IDF și tuturor actorilor obligația de a asigura siguranța și securitatea personalului și proprietăților ONU și de a respecta în orice moment inviolabilitatea sediului ONU... Orice atac deliberat asupra forțelor de menținere a păcii este o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar, ” a mai transmis organizația.

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, l-a chemat joi pe ambasadorul Israelului în Italia pentru a răspunde pentru incident, potrivit unui oficial guvernamental.

Nu putem să nu observăm că incidentele repetate ale armatei israeliene - recunoscută pentru capacitatea de a-și selecta foarte bine țintele în teren și de a executa lovituri extrem de precise - vin la doar o săptămână după ce ministrul israelian de externe Israel Katz a anunțat că Israelul l-a declarat “persona non grata” pe secretarul general al ONU António Guterres și i-a  interzis acestuia intrarea în țară, pentru că „nu a condamnat fără echivoc” atacul masiv cu rachete al Iranului asupra statului evreu.

Guterres a comentat escaladarea din Orientul Mijlociu, dar nu a condamnat explicit atacul asupra Israelului, ci a făcut doar o declarație generală pe rețeaua X. „Condamn extinderea conflictului din Orientul Mijlociu și escaladarea lui în continuare. Trebuie să se oprească. Avem nevoie de un armistițiu”, a postat scris acesta.

În octombrie 2023, Guterres declara că „condamnă fără echivoc actele de terorism oribile și fără precedent ale Hamas din 7 octombrie”, precizând în același discurs că „este important să recunoaștem că atacurile Hamas nu au avut loc într-un vid” și că „poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupație sufocantă”.

Toate aceste declarații au menținut timp de un an de zile o tensiune constantă între liderul ONU și autoritățile israeliene, iar recentele evenimente din teren constituie probabil o altă formă de răspuns israelian la poziția oficialului ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel