Potrivit NATO, bombardierele au ajuns pentru prima oară la Baza Aeriană Orland din Norvegia. Aici, avioanele militare ale SUA vor efectua exerciții timp de câteva săptămâni cu Forțele Aeriene Norvegiene.
Bombardierele americane vor efectua exerciții cu aeronavele de generația a V-a, F-35, operate de Norvegia. Scopul este de a asigura interoperabilitatea. Totodată, prin această dislocare, SUA transmit un mesaj clar despre angajamentul american cu privire la securitatea în regiune, într-o perioadă în care relațiile cu Federația Rusă sunt tot mai reci.
Dislocarea bombardierelor B-1B Lancer în zona Arctică reprezintă o ilustrare a tensiunilor din regiune, fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece.
United States Air Force B-1B Lancers arrived at the Norwegian Air Base in Oerland on February 22, 2021 for the first...
Publicată de NATO Allied Air Command pe Luni, 22 februarie 2021
Potrivit unui material publicat de CNN la începutul lunii, SUA au trimis patru bombardiere B-1B Lancer în zona Arcticii. Sursa citată precizează că misiunile vor dura aproximativ trei săptămâni.
Dislocarea B-1B Lancer în Norvegia a stârnit furia Rusiei
Tot la începutul lunii, anunțul că bombardierele B-1B Lancer vor sosi în Norvegia, a stârnit furia Moscovei. Ambasadorul rus cu împuterniciri speciale la Consiliul Arctic a denunțat prezența avioanelor americane și a amintit că bombardierele pot transporta, în anumite circumstanțe, și arsenal nuclear.
„Nimeni nu se pregăteşte de un conflict armat în Arctica. Cu toate acestea, există semne de confruntare în creştere şi de escaladare militară”, a declara la vremea respectivă ambasadorul rus Nikolai Korciunov.
De precizat însă că Baza Aeriană Orland, unde bombardierele americane au fost dislocate, se află totuși în centrul Norvegiei, mai jos de Cercul polar, la 1.200 km de frontiera ruso-norvegiană.
Amintim că președintele american Joe Biden s-a arătat dispus să adopte o abordare mai dură față de Federația Rusă. În cadrul Conferinței de securitate de la Munchen, Biden a acuzat Rusia că "atacă democraţiile noastre" şi s-a declarat hotărât să "recâştige" încrederea Europei, avertizând totodată împotriva revenirii la "blocurile îngheţate din perioada Războiului Rece".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News