Publicitate
"Este clar demult pentru toată lumea că acesta este teritoriul nostru, pământul nostru, noi suntem răspunzători pentru ca teritoriul nostru arctic să fie sigur. Şi tot ce face ţara noastră (în Arctica) este absolut legal şi legitim", a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, denunţând în mod concret veleităţile ofensive ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în Arctica.
Lavrov a subliniat că este vorba şi de teritoriu, şi de ape. "Însă atunci când NATO încearcă să motiveze ofensiva sa în Arctica, aceasta este, probabil, cumva altă situaţie. Aici noi avem întrebări către astfel de vecini ai noştri precum Norvegia, de exemplu, care încearcă în orice chip să fundamenteze venirea NATO în Arctica", a adăugat şeful diplomaţiei ruse,potrivit Agerpres.
Potrivit lui Serghei Lavrov, Rusia va aborda această problemă la reuniunea Consiliului Arctic ce se va desfăşura la Reykjavik pe 20-21 mai.
Topirea gheţarilor provocată de schimbările climatice deschide progresiv calea pentru noi rute maritime în Arctica, surse de noi conflicte între marile puteri.
În timpul unui discurs luna trecută, Blinken a acuzat Rusia că "exploatează această schimbare în încercarea de a exercita un control asupra noului spaţiu", în special prin modernizarea bazelor sale, şi a remarcat de asemenea prezenţa sporită a Chinei în zonă.
Prezența militară a Rusiei în Arctica
”Rusia este conștientă de atenția nesfârșită a Statelor Unite asupra zonei arctice din diferite puncte de vedere, inclusiv prezența militară acolo și, din acest motiv, nu va ignora nici această regiune”, a spus, la momentul respectiv, Dmitri Peskov.
El a subliniat că teritoriile arctice ale Rusiei și zona sa economică specială din Arctica reprezintă o regiune foarte importantă. Potențialul economic al zonei arctice este în creștere cu fiecare an care trece și vastele planuri de dezvoltare a acestui teritoriu sunt puse în aplicare în mod sistematic.
Statele Unite monitorizează "foarte atent" activitatea militară a Rusiei în Arctica
SUA are interese de securitate naţională în Arctică, iar regiunea este vitală atât pentru apărarea naţională, cât şi ca "potenţial coridor strategic" între regiunea indo-pacifică, Europa şi SUA, a spus luna trecută, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Arctica este importantă din punct de vedere strategic pentru toate statele cu care se învecinează şi nu doar din punct de vedere militar. Se crede că există cantităţi uriaşe de petrol şi gaze, iar prezenţa unor resurse minerale valoroase a provocat în mod repetat disputele teritoriale.
Marina rusă a spart gheaţa groasă din Arctica la sfârşitul lunii martie folosind submarine nucleare, demers menit să evidenţieze prezenţa Moscovei în regiune.
"Rusia renovează aerodromuri şi instalaţii de radiolocaţie din epoca sovietică, construieşte porturi noi şi centre de căutare şi salvare, îşi consolidează flota de spărgătoare de gheaţă, atât convenţionale cât şi pe bază de energie nucleară", a declarat, la momentul respectiv, Thomas Campbell.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News