Arabia Saudită vrea să devină putere nucleară

Cătălin Costea |
Data publicării:

Arabia Saudită caută de mult timp să obțină sprijin din partea SUA pentru dezvoltarea unui program de energie nucleară. Însă discuțiile privind eventualul parteneriat nuclear s-au prelungit, în mare parte pentru că guvernul saudit refuză să accepte condițiile impuse de americani pentru evitarea dezvoltării de arme nucleare.

În prezent, oficialii din Arabia Saudită acționează pe două direcții: pe de o parte afișează disponibilitatea de normalizare a relațiilor cu Israelul în schimbul obținerii cooperării cu SUA, partenerul preferat încă, iar pe de alta explorează variantele de a conlucra cu alte țări, inclusiv China sau Rusia.

Unii analiști consideră că politica externă pe care o duce prințul moștenitor Mohammed bin Salman, prin care afișează o mai mare independență față de SUA pe măsură ce își extinde parteneriatele cu alte puteri mondiale, face parte dintr-o strategie de presiune pe Washington pentru a lucra cu guvernul saudit în propriile condiții. Alții spun că prințul vede o lume multipolară în curs de dezvoltare în care SUA joacă un rol mai puțin dominant.

Eforturile nucleare saudite ridică însă problema proliferării la un nivel care îi face nervoși pe unii oficiali americani: prințul Mohammed, conducătorul de facto al regatului, a declarat că Arabia Saudită va dezvolta arme nucleare dacă Iranul o va face. Acesta chiar în condițiile în care, în martie, a avut loc  un pas istoric de apropiere diplomatică între că Arabia Saudită și Iran, după ce China a acționat ca intermediar.

 

Îmbogățirea uraniului mai importantă decât construirea reactoarelor

 

Prințul Mohammed vrea, de asemenea, să exploateze potențialele zăcămintele vaste de uraniu ale regatului atât pentru energie, cât și pentru export. Aceasta ar crea o nouă sursă de venituri pentru regat și ar putea oferi Arabiei Saudite o mai mare putere geopolitică. China lucrează deja cu Arabia Saudită la prospectarea minereurilor de uraniu.

Vorbind la o conferință de la Riad în ianuarie, prințul Abdulaziz bin Salman, ministrul energiei, a spus că planurile de îmbogățire a uraniului și producerea de combustibil nuclear – inclusiv pentru export – sunt chiar mai importante decât reactoarele propuse. Ministerul Energiei a declarat într-un comunicat că procesul de licitație pentru două reactoare implică „mai mulți furnizori de tehnologie” și că se așteaptă să primească propuneri în curând.

Ambițiile de îmbogățire a uraniului îi fac nervoși pe unii oficiali americani, chiar dacă întoarcerea Arabiei Saudite către energia nucleară s-ar alinia cu sprijinul administrației Biden pentru energie cu emisii scăzute de carbon.

„Au un argument legitim de prezentat cu privire la necesitatea de a-și folosi uraniul pentru a produce energie, astfel încât să poată vinde ce a mai rămas din petrolul lor înainte ca acesta să se epuizeze sau ca piața să se prăbușească sau să se întâmple altceva”, a declarat Hussein Ibish, un cercetător din cadrul Institutului Statelor Arabe din Golful din Washington.

Statele Unite cer țărilor să îndeplinească standarde înalte de neproliferare înainte de a coopera la un program nuclear, inclusiv, în unele cazuri, interzicerea îmbogățirii uraniului și a reprocesării combustibilului pe teritoriul lor. Detaliile sunt stabilite într-un acord (Secțiunea 123) pe care Departamentul de Stat îl negociază cu Departamentul pentru Energie.

Oficialii saudiți au refuzat să respecte restricțiile, ceea ce le-ar submina obiectivul de a îmbogăți și de a vinde uraniu. Chiar dacă aceștia își exprimă disponibilitatea de a semna un acord 123, orice înțelegere s-ar confrunta cu obstacole politice semnificative la Washington, cu atât mai mult cu cât Congresul are dreptul să blocheze astfel de acorduri.

 

Alternativa rămâne China

 

Pe măsură ce administrația Biden insistă asupra anumitor garanții, oficialii saudiți au continuat să se uite la companiile din alte țări. Una atractivă este Korea Electric Power Corporation, sau Kepco, cu sediul în Coreea de Sud. Dar guvernul sud-coreean, un aliat al SUA, ar exclude probabil compania de la proiect dacă Arabia Saudită nu încheie un acord strict de neproliferare cu un guvern sau cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Compania a spus că speră că „vor fi create condițiile de participare la proiect”, deși r putea avea loc o dispută juridică între Kepco și Westinghouse (SUA) cu privire la proiectarea reactoarelor.

Ofertanții francezi s-ar afla într-o situație similară. Iar colaborarea cu Moscova ar fi neatrăgătoare pentru Riad din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de americani și europeni.

Deși oficialii saudiți consideră că tehnologia nucleară americană este cea mai bună opțiune, ei sunt deschiși să ia în considerare tehnologia chineză. Arabia Saudită și China au strâns legăturile recent, inclusiv în ceea ce privește petrolul și cooperarea militară.

China a construit arsenalul de rachete balistice al Arabiei Saudite de-a lungul deceniilor și trimite militari să lucreze la program, după cum au declarat actualii și foștii oficiali americani. Cu tehnologia chineză, Arabia Saudită este acum capabilă să-și construiască propriile rachete, au spus aceștia. Noile imagini din satelit care arată activitatea buldozerelor la locurile în care erau instalate rachete indică faptul că Arabia Saudită ar putea găzdui un nou tip de rachetă în subteran, a declarat Jeffrey Lewis, expert în neproliferare nucleară la Institutul de Studii Internaționale Middlebury.

Programul de rachete este separat de orice efort de energie nucleară, dar arată cât de strâns lucrează China cu Arabia Saudită în proiecte extrem de tehnice și sensibile.

Xi Jinping, a vizitat Arabia Saudită în decembrie, după aproape trei ani de izolare pandemică. El și regele Salman au emis o declarație în care au promis că „vor coopera în utilizarea pașnică a energiei nucleare”.

În ultimii trei sau patru ani, China a ajutat Arabia Saudită să dezvolte cel puțin șase facilități de prospectare a uraniului în jumătatea de vest a țării. Încă nu au construit fabrici de extracție și procesare, însă cooperarea are un potențial care poate înclina balanța în favoarea Chinei.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel