În ultimele luni, regatul saudit a fost atacat, săptămânal, cu rachete balistice și drone lansate de rebelii Houthi din Yemen. Armata saudită a respins cu succes majoritatea loviturilor, folosindu-și sistemul de rachete sol-aer Patriot, dar arsenalul său de interceptori a scăzut periculos de mult, potrivit respectivilor oficiali.
Numărul atacurilor împotriva regatului a crescut semnificativ, potrivit unui oficial guvernamental saudit. Dronele au lovit teritoriul saudit de 29 de ori luna trecută și de 25 de ori în octombrie. De asemenea, au fost 11 atacuri cu rachete balistice în noiembrie și 10 în octombrie.
Chiar luni, apărarea antiaeriană saudită a interceptat o rachetă balistică deasupra Riadului. Ministerul Apărării a declarat că schijele au ajuns în mai multe cartiere rezidențiale, dar nu au provocat daune. Videoclipurile online au arătat o explozie în aer și fulgerări de lumină, care sugerau că un sistem Patriot a fost activat.
Timothy Lenderking, trimisul special al SUA pentru Yemen, a declarat, vineri, la un forum, că rebelii Houthi au lansat aproximativ 375 de atacuri asupra Arabiei Saudite în 2021.
Relația dintre SUA și Arabia Saudită este una complicată în prezent, ceea ce ar putea duce la o întârziere a refacerii stocului de rachete Patriot al Riadului.
Între timp, deși situația de securitate în Arabia Saudită s-a deteriorat, forțele americane au redistribuit o mare parte din armamentul propriu aflat pe teritoriul saudit pentru apărarea trupelor proprii dar și a Arabiei Saudite, în alte zone de pe glob, pentru a se confrunta cu China.
Potrivit WSJ, apelul guvernului saudit reprezintă un test pentru angajamentul SUA față de Orientul Mijlociu și în special față de Riad, administrația Biden încercând să remodeleze relația după o serie de probleme, printre care drepturile omului, războiul condus de Arabia Saudită în Yemen și asasinarea, în octombrie 2018, la consulatul saudit din Istanbul, a jurnalistului Jamal Khashoggi, de către agenți saudiți.
Tensiunea ridicată dintre SUA și Arabia Saudită a dus și la anularea bruscă a vizitei planificate a secretarului apărării Lloyd Austin la Riad în septembrie. Ulterior, el a declarat reporterilor că regatul a anulat vizita din cauza unor probleme de programare. Oficialul american a efectuat o vizită în regiune, luna trecută, dar fără să ajungă și în Arabia Saudită.
Cu toate acestea, relațiile dintre cele două state dau primele semne de revenire, cel puțin din punctul de vedere al securității. Senatul american a respins marți seara o rezoluție care bloca vânzarea de armament Arabiei Saudite. Astfel, regatul ar urma să primească 280 de rachete aer-aer AIM-120C-7/C-8, cu rază medie de acțiune.
Interceptorii Patriot solicitați de Riad ar putea fi următorii pe lista SUA pentru Arabia Saudită, dar deocamdată nu există o confirmare din partea autorităților.
Potrivit a doi oficiali americani, Departamentul de Stat are în vedere o vânzare directă a interceptorilor către Arabia Saudită, iar departamentul ar trebui, de asemenea, să aprobe orice transfer de la o altă țară, precum Qatar.
„Statele Unite sunt pe deplin angajate să sprijine apărarea teritorială a Arabiei Saudite, inclusiv împotriva rachetelor și a dronelor lansate de militanții Houthi susținuți de Iran în Yemen”, a declarat un înalt oficial al administrației. „Colaborăm îndeaproape cu saudiții și cu alte țări partenere pentru a ne asigura că nu există probleme de acoperire [antiaeriană].”
Dar, Departamentul de Stat și compania Raytheon, producătorul interceptorilor Patriot au refuzat să comenteze.
Pe lângă rachetele Patriot, Arabia Saudită ar trebui să aibă în vedere și alte sisteme care să asigure o protecție mai bună împotriva dronelor.
Chiar și complet aprovizionat cu interceptoare, Riadul rămâne vulnerabil, deoarece sistemul Patriot este conceput pentru a contracara rachetele balistice, nu dronele mici. Bateriile Patriot nu se pot roti la 360 de grade, eficacitatea împotriva dronelor fiind limitată, în special atunci când sunt lansate din interiorul regatului, au spus oficialii americani. În cel puțin un caz, o dronă a atacat, din spate, o baterie saudită Patriot, pe care a și distrus-o, au spus oficialii.
„[Regatul Arabiei Saudite] are de-a face cu diferite tipuri de rachete, rachete balistice și UAV [vehicule aeriene fără pilot]”, a spus oficialul saudit în declarație. „Interceptarea fiecărui tip necesită capabilități diferite […]”
Pe de altă parte, conflictul pune interceptorii Patriot de peste un milion de dolari împotriva „mașinilor zburătoare de tuns iarba” de 10.000 de dolari ale rebelilor Houthi.
Mai mulți interceptori de rachete nu vor aborda problema bugetului pe termen lung: aceștia costă aproximativ 1 milion de dolari bucata, dar dronele, descrise drept „mașini zburătoare de tuns iarba de 10.000 de dolari”, sunt mici, fabricate simplu și relativ ieftine, au spus oficialii și analiștii.
„Atacurile cu drone lansate de milițiile teroriste reprezintă o amenințare relativ nouă la adresa securității globale, iar mijloacele pentru a le face față evoluează”, a mai declarat oficialul saudit, citat de WSJ.
Saudiții au transmis aliaților un apel pentru sprijinirea protecției antiaeriene a teritoriului național de mai mult timp. În septembrie, Grecia a trimis Arabia Saudită un detașament echipat interceptori Patriot.
Pe 20 aprilie 2021, ministrul grec de externe Nikos Dendias și omologul său saudit, Faisal bin Farhan, au semnat la Riad un acord privind dislocarea de complexe de apărare antiaeriană Patriot în țara arabă pentru a proteja facilitățile energetice importante.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News