UE va transfera primele profituri din activele înghețate ale Rusiei. Arabia Saudită amenință G7 că își va vinde obligațiunile dacă europenii trec la acțiune

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Printul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman Sursa foto: Twitter
Printul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman Sursa foto: Twitter

Șantajul Arabiei Saudite încurcă planurile marilor puteri, după ce Riadul a spus că ia în calcul să-și vândă obligațiunile deținute în statele G7, dacă se va decide confiscarea activelor înghețate ale Rusiei.

Arabia Saudită a atras atenția în mod direct țărilor grupului G7 că este dispusă să-și vândă o parte din obligațiunile pe care le deține la băncile naționale ale acestora dacă vor decide să confiște activele înghețate ale Rusiei, după cum au declarat surse apropiate problematicii, pentru Bloomberg.

Potrivit acestora, Ministerul de Finanțe al Regatului și-a exprimat încă de la începutul acestui an dezacordul față de unele țări din G7 cu privire la ideea de a folosi activele rusești pentru a ajuta Ucraina.

În timp ce una dintre surse a numit aceste avertismente „o amenințare voalată”, alte două au remarcat că oficialii saudiți au menționat în conversațiile lor în mod special obligațiunile emise de Franța.

Țările G7 au luat în considerare diverse opțiuni privind activele înghețate ale Federației Ruse. În cele din urmă, au căzut de acord să folosească profiturile obținute de la acestea fără a le confisca, deși SUA și Marea Britanie au insistat asupra „opțiunilor mai îndrăznețe”.

Unele țări europene s-au opus confiscării, iar pozițiile lor, potrivit interlocutorilor agenției, ar fi putut fi influențate de avertismentul Arabiei Saudite.

Arabia Saudită deține zeci de miliarde de euro în obligațiuni franceze și ale altor țări europene, iar vânzarea acestora nu ar avea probabil un impact semnificativ asupra pieței. Dar oficialii europeni se tem cel mai probabil ca alte țări să nu îi urmeze exemplul și să se creeze astfel o presiune pe sistemul financiar intern.

UE va transfera primele profituri din activele înghețate ale Federației Ruse în Ucraina în săptămânile următoare. Reprezentantul Comisiei Europene, Christian Wiegand, a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

„În prezent lucrăm la transferul primei sume din profitul realizat din activele înghețate ale Rusiei. Se va întâmpla în următoarele câteva săptămâni”, a spus oficialul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel