La Forumul Economic Mondial de la Davos, liderii politici occidentali ar trebui să preseze Elveția cu privire la livrările de arme către Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaeriene Gepard utilizat de Forţele Armate Ucrainene.
Sistem antiaeriene Gepard utilizat de Forţele Armate Ucrainene.

În timp ce oficiali guvernamentali și oameni de afaceri din întreaga lume se întâlnesc în această săptămână în Elveția pentru reuniunea anuală a ''Forumului Economic Mondial'' de la Davos, soldații ucraineni continuă să lupte și să moară pentru a-și apăra teritoriul - și restul Europei - de agresiunea militară rusă. Cu toate acestea, Elveția blochează o parte esenţială a ajutorului militar care ar trebui să ajungă în Ucraina.

 

 

Publicitate

În ciuda rugăminților repetate, Elveția nu permite ca Germania să ofere Ucrainei muniția produsă de industria elveţiană de apărare pentru complexele antiaeriene Gepard, atât de necesară, care poate ajuta la protejarea ucrainenilor de atacul rusesc.

Publicaţia Defense News susţine că oficialii care participa la Forumul Economic Mondial ("World Economic Forum") de la Davos-Klosters ar trebui să profite de această ocazie pentru a face presiuni asupra Elveției să-şi schimbe abordarea în privinţa sprijinului pe care îl poate acorda Ucrainei.

Germania a furnizat Ucrainei mai multe sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard, care s-au dovedit eficiente împotriva dronelor și rachetelor de croazieră pe care Rusia le folosește pentru a bombarda rețeaua electrică și alte elemente de infrastructură critica.

De asemenea, sistemele Gepard s-au dovedit utile în protejarea forţelor terestre ucrainene în timpul contraofensivei din regiunea Harkov, în septembrie anul trecut. Berlinul intenționează să furnizeze Kievului încă șapte sisteme Gepard, ceea ce ar putea permite Ucrainei să apere mai multe elemente de infrastructură critică sau să desfășoare mai multe astfel de sisteme pe linia frontului.

Reamintim că Germania cere Elveției să permită transferul de proiectile de 35 mm pentru tunurile antiaeriene Gepard, care au fost furnizate Ucrainei.

Discuţiile dintre Germania și Elveția sunt pe tema muniţiei de 35 mm pentru sistemele antiaeriene Gepard, achiziţionată cu mulţi ani în urmă de la industria de apărare elveţiană pentru care este nevoie de aprobarea Bernei când se pune problema transferului către un al stat - în cazul de faţă este vorba despre Ucraina.

Dar aceste sisteme suplimentare vor fi inutile dacă Ucraina nu va avea suficientă muniție pentru a le opera. Kievul este deja pe sfârșite și ar putea rămâne fără ele în curând. Compania germană Rheinmetall construiește o nouă fabrică care poate produce proiectile de calibrul 35 mm, potrivit pentru cele două tunuri antiaeriene ale sistemului Gepard, dar nu va începe producția mai devreme de iunie 2023.

Cu sistemele Gepard rămase fără muniţie, ucrainenii ar fi mai vulnerabili la atacurile rusești și ar fi nevoiți să cheltuiască sume colosale de bani pe rachete sol-aer, mult mai scumpe decât dronele pe care trebuie să le doboare.

Vestea bună este că Elveția poate ajuta Ucraina să nu ajungă în acest punct. Vestea proastă este că Berna refuză să facă acest lucru, invocând angajamentul său față de neutralitatea militară.

Elveția, unde a fost fabricată o mare parte din muniția existentă pentru Gepard, a respins în repetate rânduri cererile Berlinului de permisiune pentru a trimite Kievului muniție de fabricație elvețiană exportată în Germania cu zeci de ani în urmă. Elveția a blocat, de asemenea, alte transferuri de arme către Ucraina din Spania și Danemarca.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel