Între timp activitatea a fost confirmată și chiar promovată de autoritățile ruse, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, dând publicității noi date despre stadiul construcției „liniei de apărare”.
Potrivit acestuia, lucrările la aliniamentul defensiv care se construiește “din cauza situației tensionate din regiune, inclusiv a numeroaselor bombardamente ucrainene”, au început în aprilie, iar în prezent „se desfășoară la scară largă”.
Fotografiile făcute publice de guvernatorul rus arată săparea de tranșee și terasamentele antitanc prin utilizarea renumitelor mașini rusești de săpat șanțuri MDK-3, precum și montarea de blocuri de beton piramidale de-a lungul căilor de acces.
Din luna octombrie, autoritățile ruse au încetat să mai evite recunoașterea acestor activități. Mai mult, Rusia a început să promoveze procesul de dezvoltare a așa-numitei „linii de apărare” în regiunea Belgorod ca fiind un demers legitim, destinat protejării propriei populației din regiune împotriva acțiunilor agresive ucrainene.
Oficialii ruși au susținut că aceste structuri terestre de apărare vor face parte dintr-un sistem combinat de apărare și că vor exista mai multe astfel de aliniamente.
Potrivit guvernatorului, construirea acestor fortificații în regiunea Belgorod se dorește să fie o continuare a așa-numitei „linii Wagner”, pe care rușii au început să o construiască în toamnă în zona ocupată din regiunea ucraineană Lugansk.
Ar putea Ucraina încerca învăluirea trupelor ruse din Lugansk, intrând prin teritoriul Rusiei?
Deși media din Ucraina consideră că este doar propagandă, surse ruse susțin că linia de apărare cu fortificații va fi realizată de la granița ruso-ucraineană până la în localitatea Kreminna, iar apoi la sud până la Svitlodarsk, respectiv pe o distanță de aproximativ 200 de kilometri.
Cel mai probabil partea ucraineană nu se înșeală când tratează informațiile ruse privind fortificațiile drept propagandă specifică Kremlinului, însă, în spatele falsei grijii afișate de autorități față de populația locală de la frontiera cu Ucraina, stau probabil temerile comandanților ruși de pe frontul din estul Ucrainei.
Efortul depus și importanța acordată acestor lucrări arată mai degrabă că Kremlinul nu exclude posibilitatea ca trupele ucrainene, întâmpinând o rezistență puternică în contraofensivă, să încercare o învăluire a apărării ruse consolidate în Luganskul ocupat, dinspre nord prin est, adică prin teritoriul rus din Belgorod, mai puțin apărat decât aliniamentul din Lugansk în care forțele combatante se află în contact.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News