Potrivit lui İsmail Demir, citat de agenţia de presă turcă Hurriyet Daily News, între Ankara și Washington va începe un dialog pentru a se găsi o soluție la problemele care au apărut în urma excluderii Turciei din programul pentru avionul de luptă F-35.
„Procesul de dialog va începe în cadrul acestui parteneriat pentru a ne asigura că drepturile noastre cu privire la aeronavele noastre nu se pierd și că se găsește o soluție într-un mod care să nu contravină spiritului alianței cu o abordare bazată pe lege”, a spus el. le-a spus membrilor consiliului de administrație al Asociației corespondenților economici pe 7 mai.
„Am spus că nicio țară nu poate fi exclusă din programul F-35 unilateral. Ultima scrisoare din SUA ne-a confirmat acest lucru”, a subliniat el.
Niciun partener nu poate spune că îl îndepărtează pe celălalt partener, conform acordului, a precizat Demir, insistând că, conform documentului care stă la baza acordului, excluderea oricărui stat partener este posibilă numai prin votul unanim al tuturor celorlalte state sau țara vizată se retrage de bună voie.
İsmail Demir a atras atenţia că nimic din toate acestea nu s-au întâmplat cu privire la decizia SUA de a exclude Turcia din programul F-35.
Vorbind la un eveniment organizat la sediul Directoratului Turc pentru Industria de Apărare (SSB), Demir a declarat că Statele Unite nu au niciun temei juridic pentru excluderea Turciei din programul F-35 și pentru a nu livra avioanele care erau deja construite
În aprilie, Statele Unite au trimis o notificare oficială Turciei privind excluderea sa din noul memorandum de înțelegere F-35 (MOU) după achiziționarea sistemului rus antirachetă S-400.
Pentagonul a informat guvernul turc cu privire la eliminarea sa din noul acord încheiat între cele opt țări din consorțiul F-35, care înlocuiește efectiv Memorandumul de Înțelegere din 2006 din care făcea parte și Ankara.
Semnatarii noului acord sunt SUA, Australia, Marea Britanie, Italia, Olanda, Canada, Norvegia și Danemarca.
Departamentul de Apărare al SUA nu a comentat noul Memorandum de Înțelegere, dar a confirmat că procesul de expulzare a Turciei din consorțiul F-35 este în derulare din iulie 2019.
Anterior, Turcia s-a angajat să cumpere 100 de avioane F-35. De asemenea, a fost implicată în procesul de producţie a peste o mie de componente pentru aeronavele care rezultau din programul F-35. Turcia continuă în prezent să fabrice aceste componente, în ciuda faptului că a fost exclusă din proiect de către Statele Unite.
În martie, ambasadorul SUA în Turcia, David Satterfield, a declarat că singurul mod prin care Ankara ar putea rezolva dezacordurile sale cu Washingtonul ţine de renunţarea la sisteme de apărare aeriană rusești S-400. Cu toate acestea, ministerul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, într-o conversație cu secretarul de stat american Anthony Blinken, a declarat achiziția de sisteme S-400 este o afacere închisă.
Pe 5 februarie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat într-un briefing că actuala administrație Biden intenționează să menţină interdicția aplicată Turciei de a cumpăr avioane, pe care Donald Trump a impus-o. Kibry a precizat că Turcia este un partener foarte important pentru Statelor Unite și NATO, dar achiziționare de sisteme ruseşti S-400 contravine angajamentelor Ankarei.
„Poziția noastră nu s-a schimbat. S-400 este incompatibil cu F-35, iar Turcia a fost suspendată din acel program. Îndemnăm Turcia să nu păstreze sistemul S-400 ”, a adăugat Kibri, la momentul respectiv.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News