Ar putea Rusia să vândă Iranului sisteme de apărare antiaeriană S-400?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Rusia trebuie să decidă dacă va furniza sau nu Teheran sisteme de apărare aeriană în 2020. Decizia a devenit problematică la începutul anului, după ce Iranul a doborât din greșeală un avion de pasageri ucrainean, folosind un sistem antiaerian rusesc de tip Tor-M1.

Vladimir Zhirinovsky, liderul unui partid naţionalist rus, a solicitat încheierea unor acorduri rapide cu Iranul, în ciuda embargoului impus de ONU, care nu interzice formal punerea în aplicare a contractelor pentru echipamente militare de apărare.

Cu toate acestea, cotidianul The Moscow Times precizează într-o analiză realizată săptămâna trecută că Moscova și Teheranul lucrează de mult timp la posibilitatea includerii unui contract pentru sisteme de apărare aeriană, ca parte a colaborării lor în domeniul comerţului cu armament.

Până în momentul de faţă au existat consultări şi negocieri, atât la nivelul ministerelor de apărare dintre cele două ţări, cât şi la nivelul unei comisii mixte de cooperare în domeniul militar.

La urma urmei, restricțiile ONU vor expira în toamna anului 2020 și este prea puţin probabil că Rusia să voteze în favoarea prelungirii embargoului.

În 2016, ministrul apărării iranian, Hossein Dehghan, a data asigurări că, după decizia politică a președintelui rus Vladimir Putin de a ridica restricțiile privind furnizarea de sisteme S-300PMU2 către Iran, Teheran va cumpărarea a patru astfel de sisteme din Rusia. În afară de aceste achiziții, Iranul declara că pe viitor îşi va înzestra forţele armate cu sisteme de apărare aeriană produse de industria locală.

Sistemul iranian de apărare aeriană Bavar-373 pare să aibă caracteristici similare cu sistemul rusesc S-300. Iar armata iraniană a spus că tancurile T-90 rusești sunt „favoritele" sale .

Dar chiar și după ridicarea embargoului, accentul vă fi pus pe achiziţionarea unor vehicule blindate produse de industria iraniană de apărare. Conform zvonurilor, Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) susține ideea stopării importurilor, deoarece controlează majoritatea întreprinderilor de armament. IRGC a făcut lobby pentru a-și promova punctul de vedere prin cercuri apropiate liderului suprem Ali Khamenei.

Așa cum este cazul tancurilor T-90, liderii iranieni și-au schimbat în mod repetat, în declarațiile lor oficiale, părerile despre sistemele de apărare aeriană. În raportul său, Agenţia americană de Informaţii a Apărării (DIA) a remarcat interesul continuu al Iranului pentru tancuri T-90, sisteme de apărare S-400 și aeronave Su-30 și Yak-130.

După cea de-a 8-a Conferință a Ministerului Apărării din Moscova, din aprilie 2019, privind securitatea internațională, Bloomberg a raportat că, din cauza dorinței de a dezvolta relații cu Arabia Saudită și Israel, Rusia a refuzat cererile oficiale din partea Iranului de a cumpăra sisteme S-400.

La Forumul Internaţional de Tehnică Militară "Armata-2019'', din iunie, reprezentanții Serviciului Federal Federal de Cooperare Militară-Tehnică au anunțat că Moscov este dispusă să furnize Iranului sisteme S-400, fără a preciza numărul acestor.

După evenimentele din ianuarie, autoritățile și exportatorii de arme din Rusia se confruntă cu următoarea întrebare: ce relaţie să aibă cu Iranul după ce militarii iranieni au doborât un avion de pasageri ucrainean folosind un sistem de rachete Tor-M1?

Recent, ambasadorul rus în Iran, Levan Jagaryan a declarat, într-un interviu acordat RIA Novosti, că Teheranul este interesat de echipamentele militare rusesti.

„Da, există, desigur, pentru că tehnologia noastră militară este considerată de drept cea mai bună și mai accesibilă din lume”, - a spus ambasadorul, răspunzând la o întrebare dacă Teheran are un interes pentru echipamentele militare ruse, dar nu a specificat despre ce echipamente ar fi vorba.

În același timp, el a amintit că, în domeniul cooperării tehnico-militare cu Teheran, Moscova respectă restricțiile impuse Iranului în conformitate cu dreptul internațional - în conformitate cu rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.
„Dar aceste restricții sunt temporare - până în octombrie 2020”, a spus Jagaryan.

Comentând posibilitatea ca Iranul să achiziţioneze sisteme de apărare antiaeriană S-400, șeful misiunii diplomatice ruse a declarat că Teheranul trebuie să decidă singură dacă achiziţionează sau nu astfel de sisteme de apărare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel