Unul dintre cele două sensuri de mers ale comunicației rutiere a devenit impracticabil după prăbușirea în mare a două secțiuni de pod, iar calea ferată a suferit și ea avarii tot în zona respectivă după ce mai multe vagoane cu combustibil au luat foc.
Primele informații au dat ca sursă a exploziei o mașină-capcană plină cu explozibil, deși imaginile arată că podul rutier a suferit avarii importante în două puncte distincte la o distanță destul de mare unul de celălalt.
Ipoteza cu două mașini capcană în loc de una singură implică deja o breșă mare de securitate în protejarea podului, inadmisibilă pentru importanța acestui obiectiv. Desigur, intră în calcul și posibila minare a podului cu două încărcături explozive foarte puternice care, ar explica amplitudinea mare a deflagrației. În această ipoteză, breșa de securitate ar fi și mai mare, deoarece presupușii sabotori ucraineni au avut suficient timp să instaleze o cantitate semnificativă de explozibil fără a fi totuși observați de personalul care asigură de luni bune o protecție riguroasă a podului.
Ar putea fi însă… mâna Kremlinului
Dacă se exclude posibilitatea unei extrem de slabe securități a podului, singura ipoteză care mai rămâne în picioare este cea a unui act de autosabotaj, decis chiar la Kremlin.
La prima vedere pare total absurd, deoarece podul este unul vital pentru logistica forțelor ruse care, luptă în Ucraina.
Dar poate totuși autosabotajul nu este chiar atât de lipsit de sens dacă se ține cont de mersul războiului, amenințările fluturate de Moscova cu folosirea armei nucleare tactice pe teritoriul ucrainean, precum și de o recentă declarație dată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, postului britanic BBC.
Dacă despre mersul războiului și amenințările cu arma nucleară se cunosc destul de multe, ucrainenii eliberând în fiecare zi noi localități și determinând astfel Kremlinul să amenințe cu arma nucleară, despre faptul că autoritățile de la Moscova au început deja pregătirea populației ruse pentru folosirea armei nucleare se știe mai puțin.
Cu câteva ore înainte de explozia de la podul peste strâmtoarea Kerci, președintele Zelenski, într-un interviu pentru BBC, a declarat, în limba engleză: „Încep să-și pregătească societatea. Este foarte periculos. Nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Ei nu știu dacă o vor folosi sau nu. E periculos chiar și să discutăm despre asta."
Ar putea atacul asupra podului Crimeea să fie folosit de Kremlin drept pretext pentru o ripostă nucleară? Probabil că ”da”, ar răspunde specialiștii familiarizați cu războiul ruso-ucrainean. Ar fi Kremlinul capabil să-și arunce singur în aer un element vital pentru propriile trupe, dacă prin această acțiune se întoarce soarta războiului? De data aceasta, răspunsul ar fi cu siguranță da, deoarece pare singura cale prin care Rusia mai poate câștiga acest război.
Predicțiile americanilor nu au dat greș până acum
Ar mai fi un amănunt care arată cât de interesat este Kremlinul de folosirea armei nucleare. Cu câteva ore înainte de interviul lui Zelenski pentru BBC, președintele SUA, Joe Biden, a avertizat că Rusia nu se joacă cu cuvintele, iar omenirea este mai aproape de Armaghedon decât a fost pe timpul crizei rachetelor din Cuba.
Nu mai este nevoie să se amintească cât de precise au fost predicțiile americane la începutul lui februarie despre iminenta invadare a Ucrainei sau despre estimarea tipurilor și cantităților de arme de care are nevoie Ucraina pentru a opri ofensiva rusă și de a trece la contraofensivă. O altă estimare, care ar trebui să dea fiori reci comandanților ruși care acționează pe teritoriul Ucrainei, este că forțele ruse ar fi distruse în câteva ore dacă NATO va răspunde militar la un atac nuclear rusesc.
Desigur, Moscova se bazează pe faptul că NATO nu va acționa militar împotriva sa, deoarece se teme de escaladarea nucleară. Dar Moscova nu ar fi la prima eroare gravă de calcul. A estimat greșit atât rezistența ucraineană, cât și solidaritatea Occidentului cu Ucraina. Probabil consideră că forțele NATO nu ar acționa direct împotriva Rusiei, deoarece va exista un veto al Ungariei și al Turciei. Însă, va fi suficient să acționeze doar forțele americane cu sprijin asumat individual de alte țări NATO.
Cunoscând toate aceste lucruri, mai rămân de răspuns la întrebarea dacă societatea rusă va fi influențată de acest atac asupra podului Crimeea sau de un alt eveniment asemănător, pentru a da mână liberă lui Vladimir Putin la întrebuințarea armelor nucleare tactice în Ucraina. Întrebarea s-ar putea să nu fie complet validă deoarece, societatea rusă nu este deloc una democratică, iar poziția majorității rușilor nu va fi ascultată.
Citește mai mult despre subiect:
Putin a ordonat FSB să consolideze măsurile de protecţie a podului din Crimeea
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News