Ar putea deveni India pionul Washingtonului împotriva Chinei în Orientul Mijlociu?

Nicolae Iordan |
Data publicării:

O analiză publicată de platforma "The New Arab" evidențiază rolul în creștere al Indiei în Orientul Mijlociu, prin intensificarea cooperării cu aliații tradiționali ai SUA din regiune, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel și Egipt, precum și încercările Washingtonului de a profita de acest impuls și de a-l transforma într-un instrument de rezistență la escaladarea influenței chineze în regiune.

De la rolul său în medierea discuțiilor și restabilirea relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran, influența Chinei în Orientul Mijlociu a intrat într-o nouă fază, potrivit observatorilor, dar există și India, care se conturează în liniște ca un jucător important în căutarea succesului în regiune.

Analiza atrage atenția asupra întâlnirii desfășurate la Riad pe 7 mai, la care au participat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și omologii săi din Emirate și India, dar și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care au discutat despre extinderea semnificativă a cooperării.

 

Forumul I2U2

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin și premierul Indiei, Narenda Modi  Sursa foto: Twitter

Întâlnirea este considerată rezultatul mai multor reuniuni desfășurate de grupul I2U2 din iulie 2022, un grup format din India, Israel, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite, axat în primul rând pe creșterea economică și sinergiile comerciale, mai degrabă decât pe chestiuni strategice sau politice.

În ciuda discuțiilor despre declinul influenței SUA în Orientul Mijlociu, Washingtonul încearcă în prezent să-și integreze strategia în oceanele Indian și Pacific, care include stoparea expansiunii Chinei în acea regiune, cu implicarea sa în Orientul Mijlociu.

Washingtonul speră să realizeze acest lucru beneficiind de relațiile cu New Delhi, ceea ce indică interdependența tot mai mare dintre aceste două puncte fierbinți geopolitice.

Posibilitatea acestor legături mai profunde în Orientul Mijlociu a fost dezvăluită pentru prima dată în 2021, când India, Israelul și Emiratele Arabe Unite au format ceea ce analiștii descriu drept "Alianța Indo-Abrahamă".

Bazându-se pe inițiative precum "Acordurile Abraham", în care Israelul și Emiratele Arabe Unite au normalizat relațiile, Statele Unite văd această potențială alianță Indo-Abrahamă ca o oportunitate de a "face mai mult cu mai puțin" în regiune.

Mai mult, Acordurile Abraham au fost benefice Indiei, pentru că a facilitat cadrul de acțiune pentru New Delhi la nivel regional, potrivit analizei.

 

Interesele Indiei în Orientul Mijlociu

 

India are interese multiple în Orientul Mijlociu, deoarece împărtășește cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Egipt și Israel respingerea islamului cinetic sau a ceea ce este cunoscut sub numele de "islam politic". India are preocupări cu privire la "ideologiile extremiste" din Orientul Mijlociu care inspiră mișcări similare în Asia de Sud.

În plus, India a făcut o alianță strânsă cu Israelul, în ciuda faptului că a stabilit relații diplomatice depline abia în 1992, iar New Delhi a valorificat acest lucru cumpărând arme israeliene și echipamente de securitate avansate pe care le folosea în Kashmir.

De asemenea, Emiratele Arabe Unite au oferit investiții importante Indiei și în Kashmir, ceea ce a ajutat New Delhi să-și consolideze influența acolo.

În general, India consideră Consiliul de Cooperare al Golfului un partener economic cheie, care beneficiază de importurile de hidrocarburi și transferurile de la expatriați indieni.

De asemenea, relațiile bilaterale dintre Cairo și New Delhi au crescut din ce în ce mai mult, impulsionate de recunoașterea de către India a locației cruciale a Egiptului în Marea Mediterană și a importanței sale economice și militare, iar aceste relații ar putea întări problema aderării Egiptului la forumul I2U2, consolidându-i și mai mult cooperarea cu India.

 

Pion împotriva Chinei

Inițiativa Belt and Road

Se apreciază că eforturile SUA din spatele grupului I2U2 pot reflecta preocupările Washingtonului cu privire la influența tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu.

Noua infrastructură care leagă Asia de Sud și Orientul Mijlociu ar putea rula în paralel cu infrastructura finanțată de Inițiativa Belt and Road (BRI) a Chinei și ar putea submina Beijingul, după cum a dezvăluit un fost oficial israelian care a fost direct implicat în primele discuții ale proiectului de legătură al forumului, "Nimeni nu a spus-o cu voce tare, dar a fost vorba despre China încă din prima zi".

India a menținut o abordare prudentă în ceea ce privește implicarea Chinei în regiune. În timp ce India a salutat inițiative precum Acordurile Avraam și recentele numiri reciproce ale ambasadorilor emirat și iranian, tăcerea New Delhiului cu privire la discuțiile saudito-iraniene intermediate de chinezi a reflectat rezervele sale cu privire la influența Beijingului.

Se consideră că India poate prefera să lucreze cu Statele Unite în detrimentul Chinei din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, are încă propria abordare independentă a regiunii dincolo de viziunea strategică a Statelor Unite. Dovadă în acest sens sunt discuțiile dintre New Delhi și Abu Dhabi pentru a reglementa comerțul fără petrol în rupii indiene față de dolarul american, chiar dacă comerțul cu petrol rămâne stabil în dolari.

Există, de asemenea, o problemă care stă în fața forumului I2U2 care se transformă într-un front împotriva Chinei, și anume că restul părților sale, în special Emiratele Arabe Unite și Israelul, au relații echilibrate cu Beijingul și este interesant că Riadul, Abu Dhabiul și Cairo și-au exprimat chiar dorința de a se alătura grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), o asociație neprietenoasă cu Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel