”(Liderii) Planetei vizitează Ungaria”, a scris Viktor Orban pe Facebook, liderul ungar invitând în acest weekend pe mai toți liderii autoritari din regiune, exceptându-i pe Putin și Lukașenko.
Liderii statelor din Asia Centrală - precum președintele azer Ilham Aliyev (în funcție din 2003), președintele turc Recep Tayyip Erdogan (la putere din 2003) sau cel sârb Aleksandar Vucic (la putere din 2014) - au fost primiți de Orban Viktor (care conduce Ungaria din 2010) pentru a discuta probleme legate de legate de securitatea energetică.
Orban și Ilham Aliyev
În discuțiile cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, s-au abordat probleme legate de aprovizionarea cu energie. Anul acesta, 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale vor sosi din Azerbaidjan, s-a ajuns și la un acord privind stocarea a 50 de milioane de metri cubi în Ungaria.
Convorbirile cu liderul sârb Aleksandar Vucic s-au axat pe discuții privind depozitarea în Ungaria a gazelor naturale achiziţionate de Serbia, dar s-a discutat despre deschiderea unui nou punct de trecere între Serbia şi Ungaria, ce va costa sute de milioane de euro. ”Va fi ceva ce nu s-a mai văzut. Vom propune şi prietenilor noştri români ca împreună să construim un punct comun pentru cele trei state. Este propunerea părţii maghiare, cu care am fost de acord" - a declarat Vucic, citat de Rador.
Discuțiile dintre Erdogan și Orban s-au referit la aderararea Suediei la NATO, dar și la aprovizionarea cu energie. În ceea ce privește ratificarea intrării Suediei în Alianța Nord-Atlantică, data ratificării de către cele două Parlamente nu este încă clară.
Turcia și Ungaria sunt ultimele țări membre ale Alianței care nu au ratificat încă intrarea Suediei în NATO.
„Parlamentele Turciei și Ungariei sunt în vacanță de vară, iar deputații nu se vor mai întruni până în toamnă. Apoi vor stabili când va fi luată decizia privind ratificarea aderării Suediei la NATO. Vom fi în contact regulat (cu Turcia, n.r.) ”, a declarat ministrul de externe ungar Péter Szijjártó.
Parlamentul turc va vota aderarea Suediei la NATO cel mai devreme în octombrie
Potrivit șefului diplomației maghiare, Turcia joacă un rol important în securitatea energetică a Ungariei. „O parte semnificativă a aprovizionării cu gaze naturale vine în Ungaria prin conducta de gaz turcească Strem”, a spus Szijjártó. „Importanța Turciei ca țară de tranzit va crește și mai mult atunci când va intra în vigoare acordul ungaro-azer privind aprovizionarea cu gaze naturale. Livrările de gaz planificate din Turkmenistan vor merge și în Europa prin Turcia”, a adăugat ministrul de externe ungar.
Opoziția maghiară critică vizita președintelui turc, invocând istoria conflictuală a Ungariei și a Imperiului Otoman
Mișcarea de opoziție Momentum a plasat un banner în centrul Budapestei, lângă Podul cu Lanțuri, condamnând vizita președintelui turc Erdogan în Ungaria de Sf. Ștefan, cea mai mare sărbătoare a Ungariei. Textul bannerului spune: „De 150 de ani am luptat împotriva opresiunii turcești, iar Orbán îl va invita pe Erdogan la cea mai mare sărbătoare națională a noastră”. Rușine!"
Președintele turc este numit dictator de mișcarea Momentum pe rețeaua de socializare. „Sfântul Ștefan a decis în urmă cu mai bine de o mie de ani că Ungaria va face parte din Europa. Orbán poate fi prieten cu dictatorii estici, dar locul nostru este în comunitatea europeană și în sistemul ei de valori”, a spus mișcarea.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News