Aprobarea de către SUA a achiziționării de către Turcia a 40 de avioane F-16 nu este încă o ''afacere încheiată'': Serviciul de Cercetare al Congresului SUA a stabilit deja clauzele contractuale

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Aprobarea de către SUA a achiziționării de către Ankara a 40 de avioane de vânătoare F-16 Block 70 nu este încă o afacere încheiată. Acest lung drum al negocierilor aduce aminte de "saga F-35" de acum câțiva ani, când SUA au formulat condițiile pe care Turcia trebuia să le respecte pentru o definitivare fără probleme a acordului. 

Potrivit publicației turce Aydinlik, Serviciul de Cercetare al Congresului SUA a întocmit deja un raport detaliat anul trecut. Acesta se referea la o posibilă furnizare de avioane F-16 către Turcia și la circumstanțele prestabilite care ar putea pune capăt acestui acord. 

O parte a raportului a afirmat în mod explicit că, dacă Turcia, în orice moment, "acționează împotriva intereselor SUA", procesul de achiziție ar putea fi suspendat. Raportul a mai precizat: "Aprobarea vânzării nu va împiedica Congresul sau administrația să oprească sau să modifice vânzarea ca răspuns la acțiunile Turciei care contravin pe viitor intereselor SUA". 

Actuala relație comercială și de producție militară dintre Turcia și Rusia ar putea determina Washingtonul să oprească furnizarea avioanelor F-16 Block 70. Aydinlik avansează ipoteza că Turcia ar putea fi nevoită să oprească orice nouă operație militară terestră în Siria, să înceteze survolarea excesivă a Mării Egee, să rupă legăturile militare cu Rusia și să se abțină de la desființarea HDP [Halkların Demokratik Partisi sau Partidul Democrat al Poporului]. 

Condițiile prezentate privind livrările viitoarelor avioane F-16 ies la iveală în contextul în care Washingtonul își reia obiecţiile cu privire la sistemele ruseşti S-400 deținute de Turcia.

În ultimele săptămâni, multe agenții de presă au subliniat propunerea venită din partea diverșilor politicieni de la Washington ca Turcia să furnizeze Ucrainei sistemele S-400 pe care le-a cumpărat din Rusia. Dacă acest plan se materializează, speculațiile apărute în mass-media sugerează că Turcia și-ar putea recăpăta poziția pierdută în cadrul programului F-35 al Lockheed Martin. 

Cu toate acestea, rămâne neclar modul în care aceste prevederi pentru o potențială suspendare a livrărilor de F-16 către Turcia ar afecta acordul existent între Rusia și Turcia pentru sisteme suplimentare de apărare aeriană S-400, precum și pentru întreținerea echipamentelor deja achiziționate din Rusia. 

Turcia rămâne fermă în ceea ce privește necesitatea achiziționării de S-400 pentru apărarea spaţiul său aerian, invocând "vasta suprafață a țării care are nevoie de protecție împotriva unor potențiale amenințări viitoare".

La sfârșitul lunii ianuarie, SUA au emis o notificare militară externă. Această notificare servește drept precursor pentru propunerea de vânzare a avioanelor de luptă F-16 Block 70 către Turcia. Acordul cuprinde vânzarea de către SUA a 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și 79 de kituri de modernizare pentru vechile avioane F-16 ale Turciei, plus echipamente asociate, toate acestea costând aproximativ 23 de miliarde de dolari. Dintre acestea, 32 de F-16 Block 70 vor fi avioane cu un singur loc, în timp ce celelalte opt vor avea o configurație cu două locuri. 

Dincolo de achiziția de noi avioane F-16, acordul mai include 48 de motoare turbofan F-110, 149 de radare AN/APG-83 AESA SABR, 168 de kituri cu sisteme de război electronic Viper, 858 de lansatoare de rachete ghidate LAU-129, 44 de tunuri M61 Vulcan și 16 console de ochire AN/AAQ-33 Sniper. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel