Aproape imposibil de crezut, dar totuși adevărat? SUA împreună cu aliații dezvoltă următoarea versiune a sistemului S-300 rusesc

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Un transcript al întâlnirii din 6 septembrie de la Baza Aeriană Ramstein din Germania dezvăluie că Statele Unite, împreună cu unele companii europene, lucrează activ la dezvoltarea unui succesor pentru sistemul sovietic de apărare aeriană S-300.

„În colaborare cu mai multe companii europene, Statele Unite cooperează în prezent cu Ucraina pentru a proiecta și crea un înlocuitor pentru sistemul de rachete sol-aer S-300 și racheta aer-aer R-27,” a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, conform transcriptului oficial analizat și de DefenseRomania.

Șeful Pentagonului nu spune direct că se lucrează la o altă versiune similară S-300, dar declarația e interpretabilă. Cei de la Bulgarian Military sunt de părere că cel mai probabil e vorba de o dezvoltare a S-300 actuala de către industria din occident.

Dezvoltarea unei versiuni occidentale a S-300 arată categoric faptul că Ucraina se bazează intens, și o va face și în viitor, pe armament sovietic. Sau mai degrabă pe un mixt între tehnică occidentală și sovietică.

În prezent, nu există informații suplimentare disponibile. Implicarea companiilor europene în acest proiect comun rămâne neclară. Dar e clar că acest sistem este destinat să sprijine forțele armate ucrainene.

 

O decizie curajoasă: SUA și Europa dezvoltă un S-300 occidental; Ucraina va dispune în continuare de tehnică bazată pe armament sovietic, dar și de tehnică occidentală

 

2. Sistem S-3... (rachete-rusia3_24942100.jpg)

Sistem S-300/S400 / Foto: Miniterul rus al Apărării

Decizia de a dezvolta un înlocuitor pentru sistemul de rachete sol-aer S-300 pentru Ucraina este probabil rezultatul unor rațiuni strategice și operaționale. În principal, S-300 este un sistem de apărare aeriană utilizat pe scară largă în Europa de Est și deja operațional în Ucraina.

Un alt avantaj crucial al opțiunii pentru S-300 este familiaritatea și interoperabilitatea deja existente în rândul forțelor ucrainene.

Mai multe detalii despre viitoarea versiune occidentală a sistemului S-300 rusesc nu se cunosc încă.

Nu e niciun secret că Ucraina are nevoie ca de aer de sisteme de apărare antiaeriene.

Iar în cursul acestei săptămâni România a făcut și ea un pas uriaș pentru sprijinirea Ucrainei, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. 

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari - cel mai mare contract de achiziție de până acum -, pentru cumpărarea a patru sisteme Patriot. Primul sistem a fost livrat în 2020. România a primit până acum patru sisteme, dintre care două operaționalizate, iar două sunt în curs de operaționalizare. Țara noastră urmează să mai contracteze încă trei sisteme Patriot.

 

Câteva date generale despre sistemul de apărare antiaeriană S-300

 

3. Sistem S-3... (ucraina-sistems-300v1_77892800.jpg)

Sistem S-300 / Photo source: Forțele armate ale Ucrainei

Sistemul de apărare antiaeriană S-300 este un sistem avansat de rachete sol-aer dezvoltat de Uniunea Sovietică în anii 1970, destinat să protejeze împotriva avioanelor, rachetelor balistice și rachetelor de croazieră. Proiectat inițial de biroul Almaz și fabricat de NPO Almaz, S-300 a fost modernizat în mai multe variante de-a lungul timpului și este încă utilizat pe scară largă de multe țări din fosta Uniune Sovietică și aliați.

S-300 este capabil să intercepteze o gamă largă de ținte, inclusiv avioane, drone, rachete balistice și de croazieră.

Prima variantă introdusă în 1978, a fost destinată apărării aeriene strategice, cu capabilități de protejare a orașelor și bazelor militare.

Cea mai modernizată variantă, introdusă în 1997, are o rază de acțiune extinsă (până la 200 km) și capabilități îmbunătățite de interceptare.

Ucraina folosește sistemul S-300 încă din perioada sovietică, iar acesta a fost crucial în apărarea aeriană a țării împotriva atacurilor rusești din 2022-2023. Totuși, din cauza epuizării resurselor și uzurii sistemului, Ucraina a cerut sprijinul occidental pentru modernizarea apărării aeriene, inclusiv sisteme de apărare moderne pentru a înlocui treptat S-300.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel