Publicitate
Creată în Lituania în primele zile după invadarea Ucrainei, inițiativa Apelează Rusia încearcă să schimbe percepția societății civile ruse asupra realității din țara vecină. Ca parte a inițiativei, voluntarii sună la numere de telefon mobil din Rusia pentru a discuta despre așa-numita „operație militară specială”, oferind cetățenilor ruși șansa de a regândi ceea ce se întâmplă atât în propria lor țară, cât și în Ucraina.
„De cele mai multe ori nu știm unde sunăm”, declară Paulius Senuța, unul dintre fondatorii inițiativei Call Russia. „Punem întrebări personale - cum ar fi, ce faci, de unde ești și așa mai departe – doar dacă conversația se dovedește a fi una prietenoasă”.
Până acum, aproximativ 60.000 de voluntari s-au alăturat inițiativei, cei mai mulți dintre aceștia folosind serviciile de voce (VoIP) ale unor aplicații de mesagerie precum Viber și WhatsApp, astfel încât să poată vorbi fără să-și facă griji privind durata sau costul apelului.
Peste 1 milion de oameni au fost contactați telefonic în cadrul inițiativei „Apelați Rusia!”
Astfel, în acest aproape un an care s-a scurs de la invadarea Ucrainei, au fost contactați peste un milion de persoane din Rusia.
Aproximativ un sfert din apeluri sunt efectuate din Lituania, în timp ce Polonia și Moldova sunt a doua și a treia sursă de apeluri ca număr de convorbiri. Marea Britanie se află în primele cinci țări din cele mai apelante, în timp ce Statele Unite se află în primele 10.
Părerile rușilor despre „operația militară specială” a armatei lor s-au schimbat considerabil de la începutul invaziei, a declarat Natalija Boguševičienė, manager de proiect pentru Apelați Rusia. La început, în majoritatea cazurilor, cetățenii ruși își obțineau informațiile doar de la televiziune, dar apoi informațiile au început să vină din alte surse, a subliniat aceasta.
„Oamenii se întorc unii împotriva altora și fiecare are propria lui interpretare privind ceea ce se întâmplă sau cine pe cine a atacat. Diferența de interpretarei este foarte vizibilă atât în lumea liberă, cât și în Rusia”, a declarat aceasta, precizând că, atunci când se reușește purtarea unei conversații decente cu cetățenii ruși li se oferă acestora și informații de contact ale organizațiilor care au rămas în Rusia și se opun războiului și proiectului lui Putin.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News