Apel la „curaj și îndrăzneală” în discuțiile cu SUA privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale împotriva teritoriului Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a declarat că sunt în curs discuții delicate cu Casa Albă pentru a permite Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow în Rusia, susținând că este timpul pentru „curaj și îndrăzneală”, a relatat The Guardian. Declarația oficialului britanic a venit la puțin mai mult de o săptămână după ce Lammy și premierul britanic Keir Starmer l-au vizitat pe președintele american Joe Biden la Casa Albă, dar nu au reușit să rezolve problema.

Vorbind la conferința Partidului Laburist din Liverpool, Lammy a declarat că dificultățile și provocările războiului din Ucraina vor deveni „mai profunde și mai severe”, în special la sfârșitul anului 2025-2026 și după aceea.

„Deci, este un moment critic pentru curaj și vitejie, răbdare și tărie din partea aliaților care sprijină Ucraina”, a spus el.

Lammya subliniat că Ucraina și aliații săi occidentali discută despre „ce altceva ar putea fi necesar” pentru a ajuta Kievul pe câmpul de luptă, dincolo de furnizarea arme care-ajută la menținerea linia frontului.

„În calitate de ministru de externe, cu siguranță nu voi comenta detaliile operaționale, deoarece acest lucru nu ar face decât să-l ajute pe Putin”, a declarat Lammy, precizand că ,,există o discuție în timp real între aliați cu privire la modul în care putem sprijini Ucraina pe măsură ce se apropie iarna''.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut din nou sâmbătă președintelui Biden să permită Ucrainei să lanseze lovituri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei.

În timpul Adunării Generale a ONU, a cărei dezbatere generală începe la 24 septembrie, Zelenski este așteptat să vorbească cu partenerii săi despre utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune și despre un „plan de victorie”. La 24 septembrie, președintele american Joe Biden se va adresa Adunării Generale, iar a doua zi, la 25 septembrie, va lua cuvântul președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele Zelenski a declarat că intenționează să prezinte personal așa-numitul „plan de victorie” partenerilor occidentali, inclusiv președintelui Biden, precum și candidaților la președinția SUA Donald Trump și Kamala Harris.

După cum a relatat anterior Vocea Americii, Regatul Unit încearcă să fie un lider printre partenerii occidentali în obținerea unui acord privind utilizarea rachetelor occidentale împotriva țintelor aflate in Rusia.

Ucraina a primit deja rachete de croazieră din Marea Britanie și Franța, cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri. Italia participă, de asemenea, la producția acestor rachete britanico-franceze Storm Shadow/SCALP. Rolul Statelor Unite în utilizarea lor este, de asemenea, crucial, deoarece rachetele sunt ghidate de tehnologie și sisteme militare americane.

Ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit și fost comandant suprem Valeri Zalujnîi a participat, de asemenea, la un eveniment extraordinar al Conferinței Muncii organizat de Institutul Tony Blair. Zalujnîi a declarat că Ucraina „este încă implicată serios în privința câștigării acestui război” și a enumerat o serie de solicitări pentru a o ajuta să facă acest lucru.

„În primul rând, trebuie să avem suficiente arme moderne”, a declarat ambasadorul, citat de The Guardian. Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor în scopuri militare în Rusia este esențială. Acest lucru va ajuta la protejarea civililor de rachetele balistice rusești”.

Ambasadorul a solicitat, de asemenea, consolidarea în continuare a sancțiunilor împotriva Rusiei, viitoarea aderare a Ucrainei la NATO și, în special, o „decizie politică” de a permite aliaților occidentali să „doboare drone și rachete deasupra Ucrainei de Vest” cu propriile avioane de luptă și sisteme de apărare aeriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel