Potrivit cercetării lui Ramani, activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse în Africa s-au intensificat după ce Patriarhia Constantinopolului a acordat Tomosul de autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene în 2019 și a recunoscut noua biserică din Ucraina prin Biserica Ortodoxă a Alexandriei, a cărei jurisdicție se extinde asupra întregului continent african, cu centrul în Egipt.
Înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2021, Biserica Ortodoxă Rusă și-a stabilit exarhatul (n.a. o întindere extrateritorială a unei eparhii) în Africa și a început să deschidă noi parohii pe continentul african, cu sprijinul statului rus.
The Russian Orthodox Church is on a diplomatic and soft power offensive in Africa
— Samuel Ramani (@SamRamani2) November 25, 2024
It was great to engage with Ambassador Charlie Ray and FPRI on this critical under explored topic last week
You can watch the recording here https://t.co/nYeV9MpjNJ
„În 2019, Rusia a găzduit primul summit african la Soci și toate aceste evenimente par să coincidă cu revenirea Rusiei în Africa și cu ambițiile în creștere ale bisericii ruse, ceea ce întărește și mai mult teza conform căreia biserica este un instrument al statului rus, puterea sa soft”, a declarat Ramani în timpul unei discuții despre cercetarea sa prezentată pentru Foreign Policy Research Institute.
Între decembrie 2021 și iulie 2023, Biserica Ortodoxă Rusă a deschis mai mult de 200 de parohii în Africa. În același timp, Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii a declarat că, pe lângă cele duhovnicești, ei „au reușit să lanseze multe proiecte umanitare și educaționale”.
În cadrul întâlnirilor cu liderii africani din timpul summitului ruso-african de la Sankt Petersburg din 27 iulie 2023, găzduit de președintele rus Vladimir Putin, Patriarhul Kirill a declarat că scopul extinderii prezenței bisericii sale este de a contribui la consolidarea legăturilor ruso-africane, la îmbunătățirea bunăstării oamenilor și la construirea de noi școli, puțuri de apă, centrale electrice, spitale și centre culturale acolo unde există parohii.
Vaccinul Covid, Grupul Wagner, „valorile tradiționale” - cum câștigă Rusia încrederea africanilor
Experții amintesc că extinderea Bisericii Ortodoxe Ruse în Africa a coincis și cu epidemia de covid, când reprezentanții statului rus au oferit țărilor africane vaccinurile lor, pe fondul speculațiilor că țările occidentale întârzie furnizarea de vaccinuri către continentul african.
Rusia a promovat intens vaccinul său la acea vreme, dar, în realitate, eforturile sale de a livra Sputnik V în Africa au eșuat din cauza problemelor de reglementare, a deficiențelor de producție și logistice și a inerției birocratice, potrivit unui studiu realizat de experți de la Carnegie Endowment for International Peace.
Cu toate acestea, Rusia a învățat din slăbiciunea conexiunilor sale personale și instituționale necesare pentru a-și promova interesele.
Moscova a avut relații bune cu unele dintre țările de pe continent cărora le-a vândut arme încă din era sovietică. Prin urmare, în promovarea Bisericii Ortodoxe Ruse ca instrument de construire a relaţiilor politice și a puterii soft, Rusia s-a bazat pe forța militară - prezența mercenarilor săi de la compania militară privată Wagner, redenumită acum African Corps.
„Republica Centrafricană (RCA), unde rușii au trimis mercenari și gărzi de corp ale Wagner Group pentru președintele acesteia, a fost una dintre primele țări în care Biserica Ortodoxă Rusă a primit înregistrare oficială după 2021”, spune Ramani.
Din 2021, episcopii și preoții ortodocși ruși călătoresc în Africa în căutare de noi oportunități, dar mai ales de noi preoți pe care încearcă să îi convingă să treacă de la Patriarhia Alexandriei la Patriarhia Moscovei, spun cercetătorii de la Royal United Services Institute.
„Mesajul lor de marketing cel mai de succes - cel promovat de Patriarhul Kirill - este „împărtășim opinii conservatoare comune, suntem împotriva permisivității occidentale, împotriva consumerismului”, iar la summitul economic de la Sankt Petersburg, Putin a repetat același mesaj”, își amintește Ramani.
Cercetătorul britanic spune că în Africa, ca și în alte părți, Moscova vorbește despre ucraineni ca despre „naziști” și „sataniști” și se folosește pentru aceasta atât de lideri bisericești, precum mitropolitul Leonid, cât și de propagandiști cunoscuți, precum filosoful rus Alexander Dugin.
„Este foarte revelator, de exemplu, faptul că dezvoltarea Bisericii Ortodoxe Ruse în străinătate a fost încredințată Mariei Lvov-Belova, care a fost principalul arhitect al răpirii copiilor ucraineni și este căutată de Curtea Penală Internațională”, subliniază Ramani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News