Apartenența românilor la NATO, în topul procentelor din Europa după invazia rusă. La „coada” clasamentului se află Turcia

Darius Muresan |
Data publicării:
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres

Importanţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în calitate de garant al securităţii naţionale a crescut cu 11 puncte procentuale în decurs de un an în percepţia publică din 14 ţări europene şi nord-americane, potrivit unui studiu anual al German Marshall Fund (GMF), citat de Agepres și AFP.

Uniunea Europeană este de asemenea percepută ca fiind importantă pentru securitatea naţională a ţărilor de pe continent, potrivit acestui studiu intitulat "tendinţe transatlantice" şi desfăşurat în iulie în 14 ţări (Canada, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ţările de Jos), pe un eşantion de 1500 de persoane în fiecare ţară.

Astfel, 78% dintre persoanele intervievate sunt de părere că NATO este "foarte" sau "mai degrabă" importantă pentru securitatea ţării lor, comparativ cu 67% în 2021.

Ţările apropiate geografic de Rusia şi de Ucraina sunt cele care acordă NATO mai multă importanţă (91% în Polonia, 88% în România, 87% în Lituania), însă procente ridicate s-au înregistrat şi în ţări din Europa de Vest, precum Portugalia (90%), Ţările de Jos (81%) sau Germania (80%).

"Povestea despre o Europă divizată între Est şi Vest nu prea pare să ţină, aceste cifre arată că lucrurile sunt mult mai complicate decât atât", comentează directorul-adjunct al oficiului de la Paris al GMF, Martin Quencez.

Turcia se situează pe ultimul loc, cu 21% dintre respondenţi care consideră NATO "foarte importantă" pentru securitatea lor şi cu 44% care cred că alianţa nord-atlantică este "mai degrabă importantă".

În ceea ce priveşte continentul european, o medie de 81% dintre cei intervievaţi din ţări ale UE consideră că Uniunea Europeană este de asemenea importantă pentru securitatea lor naţională, cu procente de 94% în Portugalia, 82% în Spania, 75% în Italia şi 73% în Franţa.

De notat că ţări care nu sunt membre ale UE, precum Regatul Unit (67%) şi Turcia (58%), descriu de asemenea UE drept un actor important pentru securitatea lor.

Deşi SUA sunt în continuare percepute drept puterea cea mai influentă din lume de 64% dintre persoanele intervievate în cele 14 ţări, această influenţă va urma să scadă drastic, în opinia lor. Doar 37% dintre ei consideră că SUA vor fi principalul actor mondial în următorii 5 ani, în timp ce 25% cred că titlul de cea mai influentă putere îi va reveni Chinei. Totodată, 15% sunt de părere că Uniunea Europeană va deveni principalul actor mondial, iar 10% văd Rusia în această postură.

De asemenea, Germania (75%), Franţa (65%) şi Regatul Unit (55%) sunt considerate ţările cele mai influente în Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel