Apărarea europeană fără SUA "nu va funcţiona", a afirmat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, după reuniunea informală pe teme de apărare a liderilor europeni la Bruxelles, relatează Reuters.
Secretarul general al Alianţei nord-atlantice a evidenţiat "importanţa parteneriatului NATO-UE, subliniind legătura transatlantică ca fundament al securităţii europene",
Sprijinul pentru Ucraina ”rămâne crucial", iar Europa "trebuie să-şi intensifice ajutorul militar" şi să-şi menţină angajamentul pe termen lung pentru reconstrucţia acestei ţări, când va veni momentul.
În declaraţiile către presă, fostul premier olandez a subliniat totodată necesitatea creşterii cheltuielilor pentru apărare şi a creşterii producţiei militare.
Rutte a precizat că Alianţa va lua decizii cu privire la viitoarea ţintă de cheltuieli de apărare, situată în prezent la minim 2%, "pe baza obiectivelor de capacităţi", şi a adăugat că în momentul de faţă "se evaluează cu fiecare dintre aliaţi diferenţele între unde ne aflăm şi unde ar trebui să fim".
"Dar va fi considerabil mai mare de 2%, vă pot asigura", a notat el.
Secretarul general al NATO a apreciat cu acelaşi prilej că tensiunile comerciale privind potenţiale tarife suplimentare impuse de SUA nu vor avea impact asupra capacităţii de descurajare a NATO.
Un summit ținut în condiții speciale
UE începe discuții despre cum să strângă sute de miliarde de euro pentru a susține industria armelor, un subiect spinos, având în vedere că Germania și alte câteva țări se opun în prezent împrumutării comune pentru cheltuielile de apărare, arăta ieri Politico.
Franța dorește să aloce majoritatea fondurilor de apărare pentru propria industrie a armamentului a Uniunii, excluzând efectiv achizițiile de arme de la SUA și alți aliați din afara Europei (deși capitalele ar fi în continuare libere să-și cheltuiască banii pe arme americane).
UE caută să calmeze mai degrabă decât să aprindă tensiunile transatlantice, au declarat doi diplomați, iar atitudinea Parisului riscă să-l înfurie pe președintele american Donald Trump.
„Dacă în acest moment noi, ca UE, vom investi miliarde în capacități de apărare și închidem ferm ușa industriei de apărare din SUA, credeți că acest lucru se va vinde bine la Mar-a-Lago ?” a spus unul dintre diplomați.
Viziunea extinsă a Parisului despre ”Buy European” ar putea interzice utilizarea fondurilor UE pentru achiziționarea de arme fabricate americane, cum ar fi Patriot, ceea ce ar însemna o piedică pentru Inițiativa comună de apărare aeriană, condusă de Germania și Comisia Europeană, cunoscută sub numele de Sky Shield. O parte dintre rachetele Patriot vor fi produse în curând într-o fabrică din Germania sub licență cu Patriot-maker.
Un alt subiect fierbinte: războiul taxelor vamale
UE este pregătită și gata să riposteze împotriva SUA dacă Trump își urmează amenințarea cu taxe vamale împotriva UE după ce a lovit Canada și Mexic cu tarife de 25% în weekend, a declarat un oficial UE și un ministru francez.
UE intenționează să „răspundă ferm oricărui partener comercial care impune în mod nedrept sau arbitrar tarife asupra mărfurilor UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
„Când este vizată în mod inechitabil sau arbitrar, Uniunea Europeană va răspunde ferm”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la o conferință de presă după întâlnirea de aseară.
Circulă o idee conform căreia Casa Albă „șantajează” UE pentru a-și cumpăra nu numai energia, ci și armele, a spus fostul șef al Agenției Europene de Apărare Claude-France Arnould, Luuk van Middelaar, de la think tank-ul Institutului pentru Geopolitică de la Bruxelles.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News