Apărarea antiaeriană a Ucrainei dă semne de oboseală. Răspuns firav la ultimul atac masiv cu rachete și drone al trupelor ruse

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, aflat deja în Ucraina. Sursa Foto: Forțele Armate ale Ucrainei.
Sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, aflat deja în Ucraina. Sursa Foto: Forțele Armate ale Ucrainei.

Utilizatorii de pe rețelele de socializare din Rusia și Ucraina comentează intens ultimul atac masiv cu rachete și drone executat de trupele ruse asupra unor obiective de pe teritoriul ucrainean din dimineața zilei de 08.01.2024.

Mai multe surse au preluat informațiile oficiale transmise de reprezentanții militari ai Ucrainei, potrivit cărora apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să intercepteze numai 18 din cele 51 de rachete rusești, astfel:

- 0 din 4 rachete Kinjal;

- 18 din 24 de rachete Kh-101;

- 0 din 8 rachete Kh-22;

- 0 din 6 rachete Iskander-M;

- 0 din 2 rachete Kh-31P.

În același timp, partea ucraineană susține că a doborât toate cele 8 drone de atac de tip Shahed (Geran) întrebuințate de trupele ruse.

Din aceste date rezultă faptul că procentul de reușită al apărării antiaeriene a Ucrainei a fost de 35%. Este vorba despre un procent foarte mic, având în vedere faptul că în ultimele luni, oficialii ucraineni au raportat cifre care se apropiau de 100%.

Acest lucru poate indica o anumită oboseală a apărării antiaeriene din Ucraina, ale căror cauze constau în principal în:

- epuizarea resurselor sistemelor de apărare antiaeriană deținute la începutul conflictului și provenite, în special, din perioada sovietică (S-300, Buk-M1);

- distrugerea unei părți dintre mijloacele de apărare antiaeriană livrate Ucrainei de către partenerii occidentali;

- lipsa de rachete antiaeriene, având în vedere reducerea sprijinului din partea statelor care sprijină armata ucraineană, inclusiv din partea SUA.

Această stare de fapt a fost recunoscută în ultimele zile chiar de oficiali din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. De exemplu, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yuriy Ignat, a declarat că Kievul nu este capabil să protejeze întregul teritoriu ucrainean împotriva loviturilor armatei ruse. Potrivit precizărilor acestuia, sistemele de apărare antiaeriană sunt suficiente numai pentru protecția locală a unor obiective individuale de pe teritoriul Ucrainei.

,,Nu putem închide întregul teritoriu al Ucrainei cu apărarea antiaeriană, astfel încât nicio rachetă rusească să nu zboare deasupra acestuia”, a precizat Ignat în direct la un post de televiziune ucrainean.

Potrivit datelor publice aflate la dispoziție, la începutul anului 2022, armata ucraineană dispunea de peste 320 de complexe de apărare antiaeriană, însă, cea mai mare parte a acestora a fost distrusă pe timpul conflictului cu Rusia.

Cu toate acestea, în timpul furnizării de ajutor militar occidental, în perioada 2022-2023, Kievul a primit periodic noi mijloace și sisteme de apărare antiaeriană. Astfel, în 2022, Ucraina a primit un divizion de complexe S-300 din Slovacia. De asemenea, Germania a furnizat părții ucrainene patru baterii de apărare antiaeriană Iris-T. În același timp, armata ucraineană a primit mai multe baterii de rachete antiaeriene de producție americană de tip Patriot.

În pofida sprijinului occidental, în luna iulie a anului trecut, consilierul din cadrul Biroului președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a declarat că armata ucraineană ar mai avea nevoie de cel puțin 10-12 sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a proteja întregul teritoriu al Ucrainei împotriva atacurilor cu rachete rusești.

Lipsa mijloacelor de apărare antiaeriană ar putea fi resimțită în această iarnă, ținând cont de faptul că, în ultimele luni, Forțele Armate ale Federației Ruse au acumulat stocuri importante de rachete balistice și de croazieră. Astfel, cu toate că, în ultimele 10 zile, trupele ruse au executat trei atacuri masive asupra Ucrainei, în care au folosit cantități importante de muniție, se presupune că acestea dispun în continuare de un număr ridicat de mijloace de lovire, cu bazare terestră, aeriană și maritimă.

Serviciile secrete ucrainene estimează că, în prezent, Federația Rusă dispune de stocuri de 828 de rachete cu rază lungă de acțiune, între care se află:

- 74 de rachete balistice Kinjal;

- 190 de rachete balistice Iskander-M;

- 134 de rachete de croazieră Kh-101;

- 184 de rachete de croazieră Kalibr;

- 104 rachete de croazieră Iskander-K;

- 140 de rachete antinavă sovietice Kh-22.

În ceea ce privește rachetele hipersonice Kinjal, trebuie precizat faptul că, potrivit experților în domeniul militar, acestea au capacitatea de a traversa întregul teritoriu al Ucrainei în numai câteva minute. După cum au anunțat posturile de televiziune din Ucraina în timpul știrilor din această dimineață, rachetele Kinjal, care sunt lansate, de regulă, de pe teritoriul Regiunii Lipețk din Federația Rusă pot ajunge la Harkov în 1,7 minute, la Kiev în 3,2 minute sau la Ujgorod în 6,3 minute.

După câte se pare, aceeași situație în care se află apărarea antiaeriană a Ucrainei caracterizează și artileria ucraineană, care se confruntă cu o adevărată “foame de obuze”.

Potrivit fostului comandant al armatei americane din Europa, generalul Ben Hodges, cunoscut drept un adversar înflăcărat al Rusiei, a declarat că refuzul Statelor Unite și al Europei de a furniza mai multă muniție Ucrainei a dus la aplicarea unui scenariu de coșmar pentru partea ucraineană: trupele ruse trec la ofensivă, în timp ce armata ucraineană nu are capacitatea de a o respinge.

Acesta a remarcat faptul că, pe unele direcții, consumul de muniție al armatei ucrainene a scăzut și cu 90% față de contraofensiva din această vară.

,,Ucraina aproape că a rămas fără muniție, iar Europa și Statele Unite nu doresc să crească producția de obuze. Potrivit armatei ucrainene, unele unități au fost deja nevoite să reducă rata focului cu 90% față de situația din vară. Totul este în cantități mici și, în multe sectoare ale frontului, comandanții nu știu cât timp vor putea să-și mai păstreze pozițiile”, a spus Ben Hodges.

Potrivit generalului, dacă această situație va continua, armata ucraineană nu numai că nu va putea lansa o nouă contraofensivă ca să-și recupereze teritoriile, dar riscă să piardă și altele noi. În opinia sa, în acest fel, un scenariu cu noi pierderi teritoriale pentru Ucraina este din ce în ce mai aproape de realitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel