România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia. Cele 32 de avioane vor completa escadrilele 2 și 3 și vor completa prima escadrilă de F-16 formată din 17 avioane pe care MApN (Ministerul Apărării Naționale) le-a achiziționat din Portugalia.
Cele 32 de avioane F-16 norvegiene sunt în versiunea AM/BM și în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.
În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă completă formată din 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.
MApN confirmă când vor ajunge în țară toate cele 32 de avioane și de ce F-16 Fighting Falcon nu e un avion învechit, ci un pas esențial înainte de F-35
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF
Ministrul Apărării Naționale Angel Tîlvăr, într-un interviu recent, a precizat că până în 2025 toate cele 32 de avioane F-16 pe care le-am achiziționat din Norvegia ar trebui să ajungă în România. Așadar, un calendar extrem de încărcat pentru F-16 în 2024. Amintim că din cele 32 de avioane achiziționate, primele 3 au ajuns deja în țară în decembrie 2023.
„Urmează să primim 32 de avioane F-16. Au venit pe data de 19 decembrie primele trei avioane. Există o foaie de parcurs, o planificare a venirii acestor echipamente, astfel încât până în 2025 să le avem pe toate”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr într-un interviu acordat cu ocazia anului nou postului Antena 3 CNN. „Sperăm!”, s-a rezumat să precizeze Tîlvăr, întrebat dacă la 1 ianuarie 2025 vor fi toate cele 32 de avioane F-16 în țară.
„Unul din scopul vizitei pe care am efectuat-o cu premierul Marcel Ciolacu la Washington a fost ca termenele de livrare să fie cele pe care ni le dorim și care din motive obiective, ținând seama de situația de securitate mondială, e posibil să întârzie. Motiv pentru care încercăm să fim insistenți și să arătăm argumentele noastre”, a mai completat ministrul Apărării.
Angel Tîlvăr a subliniat importanța faptului că România va deține trei escadrile de F-16 și a răspuns criticilor care au arătat cu degetul la faptul că avioanele achiziționate sunt avioane în uz și nu sunt noi. Ministrul a amintit că F-16 e cel mai popular avion de luptă și va fi prezent în Europa mult timp de acum încolo. Mai mult, avioanele sunt reconfigurate și modernizate, fiind de asemenea esențiale în tranziția către F-35. Amintim că România a decis în cursul anului trecut să achiziționeze F-35.
„E un lucru extraordinar (n.r. - că România va deține 49 de avioane F-16) pentru că F-16 e un avion care va fi prezent în Europa mulți ani de acum încolo, ca să fie clar. Ideea că e un echipament ieșit din standarde sau e învechit e greșită. Avioanele se reconfigurează și se modernizează în permanență. Dar F-16 e o etapă intermediară aproape obligatorie pentru F-35. Și nu mă refer doar la avioane, dar și la elementele de infrastructură și mentenanță. Sunt lucruri obligatorii, nu mofturi sau voință de moment”, a conchis Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.
Foto: F-16 Fighting Falcon / Forțele Aeriene Române
De precizat că România a achiziționat cele 32 de avioane F-16 la un preț excelent de 354 de milioane de euro. Avioanele, chiar dacă sunt la finalul ciclului de viață, mai au o resursă de zbor disponibilă de aproximativ 10 ani, astfel încât vor asigura tranziția către F-35.
Anul trecut, MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multirol generația a V-a de tip F-35. Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News