Anul 2024 va fi unul complicat pentru R. Moldova. Kremlinul pare hotărât să nu-i lase pe vecinii de peste Prut să-i scape printre degete

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar din Armata Republicii Moldava / flickr, NATO
Militar din Armata Republicii Moldava / flickr, NATO

Încă de la începutul războiului din Ucraina, analiștii au avertizat asupra riscului ca Moldova ar putea să fie următoarea țintă aflată în vizorul Kremlinului.

Proteste de stradă la Chișinău și în marile orașe, declarații alarmiste făcute de liderii Transnistriei (speriați de puterea militară a Chișinăului) sau amenințări voalate venite de la Moscova - acestea sunt doar câteva instrumente dintr-un arsenal mult mai vast de care dispune Rusia pentru a-i destabiliza pe vecinii noștri de peste Prut.

ISW a avertizat încă o dată privind potențialul unei acțiuni hibride a Rusiei în Republica Moldova.

Analiștii ISW spun că Moscova creează condiții informaționale pentru operațiunea hibridă rusească în Moldova, astfel încât aceasta să devină posibilă în viitorul apropiat.

 

Cum agită Kremlinul apele în R. Moldova

 

Oficialii și purtătorii de cuvânt de la Kremlin încearcă să creeze o stare de presiune informațională care să justifice posibilele eforturi ale Rusiei de a destabiliza Moldova și de a preveni integrarea acesteia în Occident.

Faptul că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a venit cu acuzații suplimentare este un indiciu important, că Kremlinul organizează eforturi mai ample în spațiul informațional. 

Iată câteva direcții pe care marșează Moscova:

1. ”Asuprirea” economică a Transnistriei.

Oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, printre care purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, au declarat anterior că autoritățile moldovenești încearcă să „înăbușe” economic Transnistria. Printre acuze se numără și faptul că nu se dorește o soluție diplomatică a conflictului transnistrean. Mai mult, rușii încearcă să acrediteze ideea că nemulțumirea internă este una crescândă, în raport cu politicile guvernului R. Moldova.

2. Discriminarea cetățenilor ruși din R. Moldova.

Zilele trecute, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, declara pentru TASS că Republica Moldova interzice înființarea, pe teritoriul Transnistriei, a secțiilor de vot pentru alegerile prezidențiale ruse (de parcă ar mai fi vreo surpriză cine va ieși președinte în Rusia - n.r.).  „La 7 februarie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova ne-a comunicat decizia politică de a permite votul (doar - n.r.) în sediul ambasadei (Rusiei de la Chișinău)”, a spus el.

La alegerile anterioare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, din martie 2018, regimul Dodon a deschis în R. Moldova 27 de secții de votare. Trei dintre ele se aflau în dreapta Nistrului, în timp ce alte 24 erau în Transnistria, unde locuiește majoritatea cetățenilor ruși din Republica Moldova.

3. Militarizarea R. Moldova.

Analiza ISW arată cum un blogger militar rus legat de Kremlin a abordat recent problema Transnistriei pentru a promova constant narațiunile de la Kremlin, precum și pentru a susține că Moldova se „militarizează” pentru a „reintegra forțat” Transnistria în Moldova. Potrivit bloggerului, Rusia ar trebui să se pregătească pentru asta. 

Acuzele rușilor vin în condițiile în care, autoritățile moldovenești au semnalat că ”forțele de menținere a păcii” ruse din Transnistria că desfășoară exerciții și folosesc arme în zona de securitate a Republicii Moldova, ceea ce încalcă protocoalele Comisiei mixte de monitorizare (JMC) a OSCE.

4. Adăugăm presiunea economică prin intermediul armei gazului și a presupusei datorii-gigant pe care Chișinăul o are față de Gazprom (când, de fapt, toată datoria a fost făcută de consumatorii din Transnistria), dar și presiunea socială prin demonstrații de stradă ale forțelor pro-ruse, orchestrate de serviciile de informații rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel