Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken l-a acuzat joi pe omologul său rus Serghei Lavrov de propagarea unui "tsunami de dezinformare".
"Regret că colegul nostru Lavrov a părăsit sala, nemanifestând amabilitatea de a ne asculta, aşa cum noi l-am ascultat pe el. Şi, bineînţeles, colegul nostru rus este foarte priceput în a-şi îneca auditoriul într-un tsunami de dezinformare", a declarat Blinken.
”Zilele acestea, autoritățile române au descoperit un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale, contrar standardelor OSCE. Între timp, în Georgia, observatorii aruncă lumină asupra rapoartelor îngrijorătoare despre intimidarea alegătorilor și eforturile partidului de guvernământ de a înclina terenul de joc în favoarea sa, a declarat Blinken.
Germania, mesaj de sprijin pentru România
Dezinformarea rusă influenţează alegerile prezidenţiale din România, în sensul în care Vladimir Putin doreşte "să submineze unitatea din interiorul UE şi NATO", arată ministerul german de Externe, pe X.
"Rapoartele autorităţilor române, că dezinformarea rusă influenţează alegerile prezidenţiale din România, arată: Putin vrea să ne divizeze şi să submineze unitatea din interiorul UE şi NATO. Dar Europa rămâne unită. Împreună, ne vom apăra democraţiile de ameninţări hibride", a scris ministerul.
Anterior, Ministerul Afacerilor Externe român a anunţat că a informat statele aliate privind tentativele de interferenţe externe în campania electorală din România şi asigură că ţara noastră va acţiona în acest context.
Washingtonul a avertizat miercuri România împotriva "consecinţelor negative grave" pe care le-ar produce o îndepărtare a ţării de Occident, în timp ce candidatul naţionalist Călin Georgescu se află într-o poziţie favorabilă în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale, notează AFP şi dpa.
"Progresele obţinute cu greu de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi puse în discuţie de actori străini care caută să deturneze politica externă a României de la alianţele sale occidentale", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat, referindu-se la acuzaţiile de ingerinţă rusă formulate de autorităţile de la Bucureşti.
Oricare astfel de schimbări "ar avea consecinţe negative grave" asupra cooperării în domeniul securităţii cu Washingtonul şi, de asemenea, ar descuraja companiile americane să investească în România, a adăugat el.
Afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat intervin după desecretizarea unui raport al serviciilor speciale din România care acuză implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze procesul electoral din România.
"Datele la care s-a făcut referire în raport ar trebui investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România", a subliniat Miller.
Purtătorul de cuvânt a spus că ţine de poporul român să-şi aleagă liderii şi că SUA "nu se amestecă în această alegere sau proces".
Informaţiile prezentate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie care au fost declasificate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News