Antonov, compania ucraineană care a produs An-225 Mriya, cel mai mare avion cargo din lume distrus de Rusia, „intră” în Europa. Antonov va produce și drone

Cătălin Costea |
Data publicării:
Uriașul Ucrainei An-225 „Mriya”, cel mai mare avion cargo din lume, distrus de ruși. Sursă foto: De Larske, Maale Hatzira via Wikipedia
Uriașul Ucrainei An-225 „Mriya”, cel mai mare avion cargo din lume, distrus de ruși. Sursă foto: De Larske, Maale Hatzira via Wikipedia

Cea mai mare companie producătoare de avioane din Ucraina, Antonov, s-a alăturat Asociației Europei a Industrielor Aerospațiale, Securității și Apărării (ASD), după cum a anunțat asociația pe 6 octombrie.

Antonov este prima companie ucraineană din ASD, cel mai mare reprezentant aerospațial și de apărare din Europa. Calitatea de membru va consolida legăturile dintre producătorii europeni și cei ucraineni.

„Salutăm cu căldură noul membru al ASD, compania Antonov, care a făcut un pas important către integrarea industriei aerospațiale ucrainene în ecosistemul industrial european”, a declarat secretarul general al ASD, Jan Pie.

Compania ucraineană a produs emblematicul avion Antonov An-225 Mriya, cel mai mare avion de transport din lume. Forțele ruse au distrus însă aeronava Mriya în februarie anul trecut, chiar în primele zile ale invaziei. Avionul se afla pe aeroportul Gostomel de lângă Kiev, în proces de mentenanță, fapt pentru care nu a putut părăsi aeroportul. 

Aeronava gigantică, cu o lungime de 84 de metri, o anvergură a aripilor de 88,4 metri și propulsată de 6 motoare, folosită în transporturi comerciale de mare gabarit, de până la 250 de tone, a aterizat o singură dată în România, pe aeroportul Otopeni, în octombrie 2021 . 

2. An-225 Mri... (an-225-mriya-distrus_52754500.jpg)

 

Antonov va produce și drone

 

An-225 Mriya, cel mai mare avion cargo din lume, distrus de forțele ruse de ocupație în aprilie 2022. Foto: Captură video 

Autoritățile ucrainene au anunțat luna trecută că Antonov va deschide un nou centru de drone pentru a îmbunătăți capacitățile naționale din acest domeniu. Deși producția de drone din Ucraina a crescut de peste 100 de ori în 2023 față de anul anterior, Kievul este hotărât să aloce sume considerabile pentru dezvoltarea acestei capabilități care a permis trupelor sale să lupte de la egal la egal cu un agresor superior numeric și ca înzestrare.

De altfel, chiar Ministerul Transformării Digitale din Ucraina a inițiat în acest an proiectul denumit “Armata de drone”, destinat aducerii rapide a vehiculelor aeriene fără pilot pe câmpul de luptă, ocolind birocrația asociată achizițiilor regulate, considerându-se că utilizarea acestora reprezintă o caracteristică cheie a războiului.
Revenind la calitatea de membru ASD a companiei Antonov, acesta îi va permite inclusiv să contribuie la  dezvoltarea standardelor și reglementărilor pentru securitatea aeronavelor, în cadrul Consiliului Internațional de Coordonare al Asociațiilor Industriilor Aerospațiale (ICCAIA).

ASD reprezintă peste 4.000 de companii aerospațiale din Europa, inclusiv BAE Systems și Rheinmetall. Membrii săi generează 98% din cifra de afaceri a sectorului în Europa și 93% din locurile de muncă în domeniul aerospațial.

Ucraina s-a alăturat anterior organizației de aviație Eurocontrol și Conferinței Europene a Aviației Civile (ECAC).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel