Ankara își reiterează cererea ca SUA să nu mai susțină "Unitățile kurde" și anunță că nu va permite alegeri în zonele controlate de SDF

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Turcia
Foto: Ministerul Apărării din Turcia

Turcia și-a exprimat aspirația pentru o cooperare pozitivă cu Statele Unite în Siria și cere întreruperea sprijinului pe care Washingtonul îl oferă Unităților de protecție a poporului kurd, care conduc Forțele Democratice Siriene (SDF), și a subliniat că nu va accepta organizarea de alegeri în zonele controlate de SDF.

Ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, a declarat că sprijinul continuu al Statelor Unite pentru unitățile kurde amenință securitatea Turciei, în pofida relației de alianță în NATO.

El a adăugat, în timpul unei întâlniri cu comandanții și militarii Armatei a II-a la Çakurja, provincia Hakkari, sud-estul țării, cu ocazia Eid al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), că Turcia așteaptă cu nerăbdare o cooperare pozitivă cu Statele Unite în Siria și întreruperea sprijinului pentru Unitățile de protecție a poporului kurd.

Guler a subliniat că "relațiile cu Statele Unite se bazează pe o istorie lungă și solidă în cadrul NATO și, în ciuda progreselor înregistrate în procesul de cumpărare a avioanelor de vânătoare F-16 în perioada recentă, sprijinul acordat unităților kurde, care este o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerat organizație teroristă de Turcia și Statele Unite, continuă încă, ceea ce amenință securitatea noastră națională și contrazice alianța dintre cele două țări". O astfel de abordare a creat un adevărat  "coridor terorist" la granițele sudice ale NATO, a adăugat acesta.

În ceea ce privește alegerile locale pe care Administrația Autonomă (kurdă) din nord-estul Siriei intenționează să le organizeze în șapte zone controlate de SDF din nordul și nord-estul Siriei, Guler a subliniat că Turcia nu va permite înființarea unui "stat terorist" direct la granița sa de sud.

"Scopul nostru este să eliminăm teroriștii din regiune, să asigurăm securitatea granițelor noastre și să contribuim la realizarea păcii și securității poporului sirian, iar presupusele alegeri care au fost amânate pentru o dată ulterioară nu au temei juridic și sunt incompatibile cu Rezoluția Națiunilor Unite nr. 2254, care include protejarea integrității teritoriului sirian".

Ankara consideră că Washingtonul continuă cu planurile sale de a înființa un stat kurd "terorist" la granița sa de sud și că amânarea alegerilor în zonele SDF, din 11 iunie până în august viitor, nu înseamnă că acestea au fost anulate.

Observatorii consideră că Turcia a căutat, prin revitalizarea contactelor cu Rusia, să-și susțină poziția în prevenirea alegerilor, să împingă guvernul de la Damasc să ia măsuri pentru a preveni desfășurarea acestora și să arate Statelor Unite că au alte opțiuni în ceea ce privește incapacitatea de a răspunde cererilor sale de a anula alegerile și de a înceta sprijinirea SDF-ului.

În paralel, armata siriană și-a continuat escaladarea la Alep, pentru a doua zi consecutiv (marți), iar forțele sale au bombardat cu artilerie grea vecinătatea satelor Kafr Amah, Kafr Taal și Al-Qasr din zona rurală de vest din Alep. Satele Al Qahirah și Al-Ankawi din zona rurală Hama au fost, de asemenea, bombardate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel