Turcia blochează toată cooperarea NATO cu Israelul din octombrie, relatează Reuters pe baza unor surse familiare cu progresul negocierilor din Alianță.
Israelul are statutul de partener NATO și menține relații strânse cu mulți dintre membrii săi, în special cu SUA. După contraofensiva IDF în Gaza, Ankara a devenit unul dintre cei mai aprigi critici ai Israelului pe scena internațională, întrerupând comerțul bilateral și catalogând operațiunile Israelului din Gaza ca fiind un genocid.
Potrivit unor surse care au vorbit sub rezerva anonimatului, Turcia și-a folosit, încă din octombrie, dreptul de veto pentru a bloca orice colaborare dintre Alianța Nord Atlantică și Israel, inclusiv propunerile de întâlniri comune sau exerciții militare, relatează Reuters.
Potrivit unor surse, Turcia intenționează să folosească dreptul de veto în acest fel până la încheierea conflictului din Gaza.
Ambasadorul Israelului: Sunt sceptic că relația cu Turcia schimba atâta timp cât Erdogan rămâne la putere
Într-un interviu acordat săptămâna aceasta pentru DefenseRomania, Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a abordat și problematica relațiilor tensionate dintre Israel și Turcia.
Ambasadorul Israelului remarcă o schimbare majoră de abordare a Turciei, în ceea ce privește rolul pe care Ankara dorește să-l joace în NATO.
În același timp, ”solul turcesc este folosit pentru a promova și finanța terorismul împotriva Israelului”, constată Reuven Azar, care spune că Ankara a devenit mult mai permisivă cu organizații teroriste precum Hamas sau Frăția Musulmană.
”Ceea ce am văzut în ultimii 20 de ani, de când Erdogan a venit la putere, este că Turcia a încetat să mai fie un partener de încredere în NATO, iar Turcia a început să ignore Frăția Musulmană. Chiar săptămâna trecută am expus o organizație - celulă teroristă - care lucra în zona Ierihon și care plănuia să răpească cetățeni israelieni. Această celulă teroristă era ghidată și finanțată de reprezentantul Hamas în Turcia”, susține Azar.
Șansele ca Turcia să-și schimbe abordarea față de Israel sunt foarte mici, în special pe timpul mandatului de președinte al lui Erdogan, crede oficialul israelian.
”Este ceva complet inacceptabil și vrem ca turcii să schimbe această politică. Dar, ca să vă spun adevărul, sunt foarte sceptic că acest lucru se va schimba atâta timp cât Erdogan continuă să lucreze. Sunt sigur că vom reuși să restabilim această relație, dar unii oameni trebuie să își revină”, mai precizează Reuven Azar, aflat la încheierea mandatului de Ambasador al Israelului în România.
***
După summitul NATO din iulie de la Washington, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că este imposibil ca Alianța să își continue parteneriatul cu guvernul israelian. Apoi, duminică, într-o declarație cel puțin bizară, el a spus că Turcia ar putea interveni pe teritoriul israelian, așa cum a făcut în Libia și Nagorno-Karabah. Prin urmare, ministrul israelian de externe a cerut NATO să excludă Turcia.
În ceea ce privește acuzațiile Turciei împotriva Israelului, o investigație a ONU din iunie a constatat că atât mișcarea teroristă Hamas, cât și Israelul au comis crime de război în faza inițială a conflictului. El a citat în acest sens uriașele pierderi civile pe care le-a reclamat până acum conflictul. Cu toate acestea, Israelul respinge această poziție, spunând că face tot posibilul pentru a proteja civilii și că urmărește doar să distrugă Hamas, care folosește populația civilă ca scut.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News