La finalul Consiliului European de la Bruxelles, Merkel a spus că liderii ţărilor membre i-ai cerut Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, să elaboreze până la viitorul summit UE un raport privind cooperarea cu Turcia.
''În această lumină vom discuta mai mult despre relaţiile noastre cu Turcia, care sunt marcate, pe de o parte, de dependenţe strategice - multe dintre ţările noastre sunt membre ale NATO - şi, pe de altă parte, de tensiuni'', a explicat şefa executivului german.
Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat că noile sancţiuni pe care Uniunea Europeană le pregăteşte în legătură explorările turce din Mediterana Orientală arată că blocul comunitar nu va mai accepta acţiuni destabilizatoare pe orbita sa.
Şeful statului francez a dat asigurări că blocul comunitar european rămâne deschis pentru dialogul cu Turcia.
În luna octombrie, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancţiuni împotriva Ankarei.
Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.
Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruç Reis. În septembrie, Turcia a retras nava din zona disputată pentru a permite eforturile diplomatice, dar ulterior a retrimis-o, ceea ce a provocat reacţia dură a Greciei, a Franţei şi a Germaniei. La finalul lunii noiembrie, Turcia a anunţat retragerea navei Oruç Reis în portul Antalya.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News