Potrivit lui Merkel, înainte de retragerea sa din politică, ea a încercat să stabilească contacte cu preşedintele rus, Vladimir Putin.
"Mi-ar plăcea să văd o perioadă mult mai liniştită, după retragerea mea, dar aceasta (invazia rusă în Ucraina, n.r.) nu m-a luat prin surprindere. Acordurile de la Minsk au fost compromise, încălcate. În vara anului 2021, după întâlnirea dintre preşedinţii Biden şi Putin, am dorit să organizez un format european independent de discuţie cu Putin, cu Emmanuel Macron, în Consiliul UE.
Însă, unii au început să obiecteze, iar eu nu am mai avut putere să insist asupra propunerii mele, pentru că toţi ştiau că voi pleca în toamnă", a mai spus fostul cancelar.
Potrivit lui Merkel, în timpul ultimei sale vizite la Moscova, atitudinea faţă de ea a fost aceeaşi. ''În sensul că în ceea ce priveşte puterea politică, s-a terminat. Pentru Putin doar puterea contează", a explicat ea.
Fostul cancelar a mai susţinut că a încercat să transmită iniţiativa sa de prevenire a războiului altor politicieni germani, dar cei cu care a discutat au ezitat să-şi asume responsabilitatea. Angela Merkel a menţionat că nu regretă retragerea sa din politică: "Cineva nou trebuia să se ocupe de asta. În cele din urmă, în contextul politicii externe, nu am avansat cu niciun milimetru. În pofida faptului că am încercat de atâtea ori, şi nu numai în contextul Ucrainei, ci şi al Transnistriei şi Republicii Moldova, Georgiei şi Abhaziei, Siriei şi Libiei. A sosit timpul pentru o nouă abordare", a conchis ea.
Merkel e criticată pentru că a mărit gradul de dependență economică al Germaniei față de resursele ruse
Angela Merkel s-a retras oficial din mediul politic în toamna lui 2021, chiar dacă atribuţiile de cancelar le-a exercitat până la începutul lunii decembrie, până în momentul în care a fost formată o nouă coaliţie de guvernământ. Ea a condus Germania timp de 16 ani şi în acest timp a câştigat renumele de politician puternic şi de succes.
Atitudinea faţă de Merkel în societatea germană s-a schimbat brusc, după debutul războiului din Ucraina, când germanii şi-au dat seama de gradul de dependenţă al economiei germane faţă de resursele energetice ruse. Cancelarul german în funcţie, Olaf Scholz, care s-a poziţionat în alegeri ca un politician cât se poate de asemănător cu Merkel, a anunţat o schimbare radicală a cursului Germaniei, în luna februarie 2022.
Mulţi o acuză pe Merkel de opoziţia sa faţă de aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO. Criticii susţin că dacă aceste ţări ar fi acum membre ale Alianţei Nord-Atlantice, Putin nu ar fi riscat să le atace.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News