Cei doi miniștri ai apărării au subliniat importanța crucială pe care o reprezintă regiunea Mării Negre.
Prin ''eforturile unite ale lumii libere'', Marea Neagră va deveni ''un loc al păcii'', a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, joi, la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre, care are loc la Bucureşti, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.
"Nu ne putem baza pe practicile anterioare. Acestea au dat greş. Ucraina este deschisă la acest dialog. Prin eforturile unite ale celor din lumea liberă, vom asigura reinstaurarea domniei legii şi nu domnia forţei şi vom face ca Marea Neagră să fie un loc al păcii", a spus Reznikov.
La rândul său, șeful diplomației ucrainene Dmytro Kuleba a declarat că Ucraina respinge categoric orice afirmație care prezintă Crimeea ca o regiune specială, oarecum diferită de restul Ucrainei.
Ministrul ucrainean de externe a cerut, de asemenea, demilitarizarea Mării Negre, precum și o serie de măsuri practice pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre.
Angel Tîlvăr: Ar trebui să ne uităm la Marea Neagră ca la un centru de greutate strategic
Tîlvăr a evidenţiat că această regiune capătă "mai multă relevanţă în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei".
"Cred cu tărie, aşa cum spun mulţi experţi, că ar trebui să ne uităm la Marea Neagră ca la un centru de greutate strategic. Europa se confruntă cu cea mai complexă şi mai imprevizibilă dinamică de securitate de decenii, în contextul în care războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a adus înapoi războiul la scară largă pe continentul european", a arătat Angel Tîlvăr.
El a reiterat că "trebuie să recunoaştem rolul-cheie al regiunii Mării Negre".
"Importanţa Mării Negre este recunoscută atât în Conceptul Strategic NATO, cât şi în cadrul Busolei Strategice a UE. Regiunea este marcată deja de trei decenii de riscuri şi provocări de securitate, inclusiv conflicte îngheţate", a punctat acesta.
Ministrul român a amintit că "România a stat alături de vecinul şi partenerul său încă din prima zi a războiului".
"Rusia nu a reuşit să ne dezbine", a punctat Angel Tîlvăr, repetând că, în contextul războiului, ajutorul internaţional pentru Ucraina "a fost esenţial". "Trebuie să continuăm să susţinem Ucraina atât cât este nevoie", a mai arătat el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News