Potrivit lui Charles E. Summers Jr., purtător de cuvânt al Pentagonului, Shanahan şi Parly s-au întâlnit la sediul Departamentului Apărării american pentru a discuta despre ''o gamă largă de chestiuni de apărare'', printre care angajamentul SUA de a neutraliza pe termen lung gruparea Statul Islamic (SI).
Cei doi oficiali s-au angajat să conlucreze ca parteneri de coaliţie în vederea soluţionării problemelor de securitate şi stabilitate în nord-estul Siriei.
Totuşi, potrivit AFP, în timpul vizitei sale la Washington, Florence Parly a spus că a apărut un ''semn de întrebare'' asupra relaţiei transatlantice.
,,Sunt îngrijorată, personal, de noţiunea potrivit căreia NATO ar putea să fie condiţionată de faptul că aliaţii cumpără cutare sau cutare echipament”, a declarat luni Florence Parly.
Ministrul francez al Armatelor a adăugat că ,,atunci când europenii au auzit, în iulie, la NATO, că dacă cheltuielile lor militare nu ating 2% din PIB, Statele Unite «îşi vor urmă propriul drum», ei nu au fost liniştiţi”. Această declaraţie poate fi înţeleasă ca o critică indirectă la adresa preşedintele Statelor Unite Donald Trump care şi-a consternat aliaţii, în timpul Summitului NATO din iunie 2018, cerându-le să-şi crească cheltuielile cu apărarea la 4% din PIB.
,,Alianţa ar trebui să fie necondiţionată sau, altfel, nu este o alianţă. Clauza solidarităţii NATO se numeşte Articolul 5, nu articolul F-35”, a mai precizat ministrul francez, referindu-se la noul avion de vânătoare invizibil pe radar, pe care Statele Unite vor să-l vândă mai multor state europene, în detrimentul unor aeronave produse în Europa.
“The alliance should be unconditional, otherwise it is not an alliance,” @florence_parly says. #NATO solidarity clause is called “Article 5” not “Article F-35.” #StrongerWithAllies 9/10 pic.twitter.com/XF0etRkp8Y
— Atlantic Council (@AtlanticCouncil) 18 martie 2019
În cadrul unei conferinţe organizate de grupul de reflecţie Consiliul Atlantic, ce are sediul la Washington, Parly a apreciat că sunt necesare eforturi pentru ''construirea unei autonomii europene'', pe fondul ''atmosferei de retragere (a SUA, n.red.) - retragere de pe fronturi, din tratate şi din acorduri comerciale''.
În luna decembrie, preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, susţinând că militanţii SI din această ţară au fost în mare parte înfrânţi. Totuşi, luna trecută media americane au relatat că armata SUA va menţine circa 400 de militari în Siria.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News