Anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia nu blochează aderarea Ucrainei la NATO. SUA vor ajuta Ucraina să reziste agresiunii ruse

Tudor Curtifan |
Data publicării:
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Președintele Joe Biden, actualul lider al Americii și al lumii libere, în cadrul conferinței de presă de după summitul NATO, și înainte de întrevederea cu președintele rus Vladimir Putin, a răspuns solicitării Ucrainei de a i se spune cu „da” sau „nu” dacă va fi acceptată în Planul de acţiune în vederea aderării la NATO.

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la NATO, dar anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, precum şi rolul Moscovei în partea de est a ţării nu înseamnă că nu va fi acceptată niciodată în Alianţă, notează Agerpres, care citează Reuters.

Declarația a fost făcută de către Joe Biden în cadrul unei conferințe de presă, ca urmare a summitului NATO care a avut loc pe data de 14 iunie la Bruxelles.

"Ei trebuie să lupte în continuare împotriva corupţiei", a declarat liderul de la Casa Albă la finalul summitului NATO.

Răspunsul SUA vine după ce președintele ucrainean Vlodomir Zelenski a declarat că doreşte un răspuns clar, "da" sau "nu", din partea preşedintelui american Joe Biden cu privire la Planul de acţiune în vederea aderării ţării sale la NATO.

Biden a dat însă asigurări că până la aderarea Ucrainei, SUA vor face „tot ce le stă în puteri pentru ca Ucraina să reziste agresiunilor rusești”.

"Între timp, vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca Ucraina să poată rezista agresiunilor ruseşti, pentru a-şi menţine securitatea fizică", a subliniat preşedintele SUA. 

 

Războiul din Ucraina și implicarea activă a Rusiei în susținerea separatiștilor din Donbas

 

Amintim că în martie 2021, sub pretextul unor exerciții militare, Rusia a desfășurat 28 de grupuri tactice de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei și în teritoriile ocupate temporar. Cincisprezece nave de război ale Flotei Caspice au intrat în Marea Neagră. Rusia a mutat, de asemenea, avioane de luptă Su-25SM3 din Stavropol Krai (teritoriul rus) în Crimeea ocupată.

La 22 aprilie 2021, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că țara să vă începe retragerea trupelor, care participaseră la exerciții militare în Crimeea ocupată și în apropierea granițelor Ucrainei, la bazele lor permanente din districtele militare sudice și occidentale.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 14.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale.

În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea și, deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, atât economic cât și militar, Kremlinul neagă acest lucru.

Tensiunile dintre Ucraina și Federația Rusă din ultimele luni reprezintă cel mai tensionat moment al conflictului, din 2014 încoace.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel