Anexarea Crimeei și războiul Ucrainei. De ce a pierdut ”lamentabil” armata ucraineană

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Viorel Manole, directorul PATROMIL, a vorbit în exclusivitate despre importanța sistemului de comandă-control în momente de conflict.

Acesta a amintit că România are „o competență foarte bună în IT”, dar ”din nefericire nu în industria de capital de stat”, însă important este că această competență există și trebuie să profităm de ea.

„Armata Română are de ani buni, dar din nefericire neavând suficienți bani, nu a reușit să își finalizeze sistemul de comandă-control, una din dotările cele mai importante. Unul din programele majore este sistemul C4i, ne-a precizat Viorel Manole în cadrul unui interviu.

Acesta a dat exemplul războiului din Ucraina, unde Armata urcraineană a pierdut ”lamentabil”, tocmai din cauza acestui sistem de comandă-control, ”creierul” pe care nu l-a avut.

„Ucraina a pierdut lamentabil în confruntarea din Crimeea nu pentru că nu avea nave, avioane, rachete, blindate. Avea mult mai mult decât are România. Dar nu a avut comandă-control. Neavând comandă-control nu a avut creierul. Comunicarea între sol-apă-aer nu a funcționat, a adăugat Viorel Manole.

„Factorii de decizie din România au realizat acest risc”, a mai precizat Viorel Manole care a subliniat necesitatea unor investiții într-un soft național românesc care să susțină programul, acest aspect fiind considerat de către directorul PATROMIL un ”interes esențial de securitate”.

Războiul Ucrainei

Începând din aprilie 2014, conflictul s-a soldat cu peste 10.000 de morți până acum: un bilanț uman pe care nimeni în Ucraina nu și l-a imaginat atunci când revolta proeuropeană din Maidan (Piața Independenței) a condus la plecarea președintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere.

Ulterior, Ucraina a asistat neputincioasă la anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea, apoi la preluarea, la începutul lunii aprilie, de către manifestanți proruși, a unor clădiri oficiale în Donețk și Lugansk, în estul țării.

Manifestanții, care se opuneau noilor autorități proeuropene, au fost înlocuiți în scurt timp de milițiile separatiste, iar Kievul a declanșat la 13 aprilie 2014 o "operațiune antiteroristă" pentru a prelua controlul asupra zonelor rebele.

Rusia, care dezminte orice ingerință, afirmă că acesta este un conflict intern al Ucrainei, recunoscând totuși că "voluntari" ruși luptă de partea rebelilor "din proprie dorință" împotriva guvernului de la Kiev.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel