Anchetă în Franța privind programul de submarine al Malaeziei. Lanț de probleme pentru forțele navale ale statului asiatic

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Submarin francez din clasa Scorpene. Sursă foto: Naval Group
Submarin francez din clasa Scorpene. Sursă foto: Naval Group

Malaezia a încheiat un acord cu Franța pentru achiziționarea a trei submarine din clasa Scorpene, acord care face obiectul unei anchete ce vizează fapte de corupție.

Gigantul francez Thales a confirmat informațiile din presă cu privire la o investigație oficială privind posibile fapte de corupție în vânzarea de submarine către Malaezia, procedură ce a avut loc în 2002.

Grupul francez Thales, într-un răspuns către agenția de presă internațională Reuters respinge cu vehemență acuzațiile și subliniază că a cerut Curții de Apel de la Paris clasarea dosarului privind anchetarea presupuselor comisioane. 

Reuters precizează că publicațiile franceze Le Parisien și France Presse au anunțat că un judecător francez a demarat oficial o investigație asupra grupului Thales.

Sursa citată precizează că acuzațiile vizează Thales Asia și contracte privind construcția de către DCN International (denumirea anterioară a Naval Group), a trei submarine către Malaezia în 2002. Reuters mai scrie că procuratura franceză a confirmat ancheta penală care vizează companiile franceze, pentru presupuse fapte de corupție. Într-un răspuns oferit celor de la Reuters, Naval Group neagă faptul că ar fi săvârșit vreo infracțiune cu privire la acest contract.

Potrivit unui material publicat în 2016 de Economica.net, fostul preşedinte al DCNI, filiala internaţională a Direcţiei Construcţiilor Navale (DCN), Dominique Castellan, a fost inculpat pentru corupere activă a unor agenţi publici străini şi abuz de bunuri sociale, în contractul submarinelor pentru Malaezia.

În această anchetă începută în 2010, judecătorul suspectează că sub acoperirea unor contracte de consultanţă au fost acordate comisioane care au putut servi pentru coruperea fostului ministru malaizian al apărării Najib Razak, fost prim-ministru, prin unul dintre consilierii acestuia, Abdul Razak Baginda.

France 24 preciza într-un material din 2020 că Dominique Castellan a fost condamnat la doi ani de închisoare într-un alt dosar ce viza vânzarea de armament către Arabia Saudită și Pakistan în 1994.

 

Probleme mari există și în programul corvetelor Gowind 2500 pe care Naval Group ar trebui să le construiască pentru Malaezia

 

Statul din Asia de Sud-Est are probleme nu doar în ceea ce privește submarinele. Malaezia a oferit un contract către Naval Group în vederea construcției a șase corvete de tip Gowind 2500, model ales și de România în controversatul program „Croveta multifuncțională”.

În cursul anului trecut Malaezia a suspendat construcția a șase corvete Gowind 2500 ca urmare a unor dificultăți uriașe în construcția navelor.

În contractul semnat cu Malaezia, statul asiatic e coordonatorul proiectului prin Șantierul Naval Boustead, optând pentru un program amplu în ceea ce privește transferul de tehnologie. Se pare însă că problemele aici sunt mari în ceea ce privește posibilitatea industriei de a ține pasul cu acordul și, evident, costurile suplimentare generate în program, astfel că programul a fost suspendat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel