Analiză Reuters: Confruntată cu valurile de migranți, Germania ar putea înăspri condițiile de azil. Măsura ar putea afecta țările din estul Europei

Harta Europei
Harta Europei

În timpul crizei migranților din Europa din 2015, Germania a insistat pentru politica ușilor deschise, iar imaginile cu cetățeni germani întâmpinând solicitanții de azil cu flori și donații au fost difuzate în întreaga lume. Cu toate acestea, opt ani mai târziu, atitudinea s-a schimbat semnificativ. Partidele din spectrul politic se grăbesc acum cu propuneri pentru reducerea migrației ilegale, vizând o gamă largă de măsuri de la reducerea prestațiilor sociale, la limitarea numărului de persoane care primesc azil.

Săptămâna trecută, guvernul de centru-stânga a introdus controale la frontieră în Schengen - zona de liberă circulație maximă a Uniunii Europene.

Ministrul de Interne Nancy Faeser a solicitat statelor germane să ofere beneficii materiale, în loc de ajutoare financiare, solicitanților de azil, pentru a reduce atractivitatea țării.

Analiștii în domeniul migrației consideră că această abordare mai strictă este influențată de campania electorală înaintea alegerilor din landurile Hesse și Bavaria din acestă duminică și a alegerilor din alte trei state din estul Germaniei, programate pentru anul viitor.

Dar discursurile, mai mult sau mai puțin populiste, ale clasei politice speculează o situație social-economică complicată: un sfert dintre toate cererile de azil din Uniunea Europeană au fost înregistrate în Germania, iar anul acesta, cererile au crescut cu aproximativ 80%.

 

O eventuală înăsprire a condițiilor de azil ar putea afecta și țările vecine, care au resurse mai limitate

 

Astfel de mișcări unilaterale ale celei mai mari economii a Europei riscă să aibă un efect de cascadă și să împovăreze vecinii estici cu mai puține resurse și ar putea amplifica tensiunile în regiune.

Chiar cancelarul Olaf Scholz, succesorul Angelei Merkel, a subliniat că numărul mare de solicitanți de azil este o problemă în acest moment. El a declarat că „acest lucru nu poate continua”, subliniind îngrijorările crescânde ale cetățenilor germani cu privire la migrație.

Cererea de azil în UE, care are 27 de state membre, a crescut cu 38% între 2019 și anul trecut, aproape atingând nivelurile record din 2015 și 2016, conform datelor Agenției pentru Azil a UE.

 

Cu toate acestea, în mare parte, acest vârf a fost determinat de acordarea automată a azilului pentru un milion de ucraineni care au fugit de invazia Rusiei în 2022, chiar în timpul unei crize energetice și economice din Germania.

Cetățenii germani sunt din ce în ce mai îngrijorați de migrație, (aproximativ 86% dintre germani sunt îngrijorați de migrație, față de 67% anul trecut) potrivit unui sondaj Civey, iar autoritățile se confruntă cu provocări legate de furnizarea de locuințe și beneficii sociale.

Specialiști în migrație, precum Hannes Schammann de la Universitatea din Hildesheim, consideră că astfel de preocupări se reflectă în sprijinul crescut pentru partidele politice de dreapta, precum Alternativa pentru Germania, care acum ocupă locul doi în sondajele la nivel național, și conservatorii.

Partidul creștin-democrat de centru-dreapta, condus anterior de Angela Merkel, a adoptat o poziție mai critică și populistă în legătură cu migrația sub conducerea noului lider Friedrich Merz, conform analiștilor. Acest lucru a generat controverse și acuzații că Merz a alimentat sentimente negative față de migranți.

Pe măsură ce alegerile se apropie, guvernul lui Scholz abordează și el problema migrației cu o atitudine mai dură. Alberto-Horst Neidhardt, specialist în migrație la Politica europeană, a explicat că partidele de dreapta ar putea profita de aceste mișcări neregulate ale migranților pentru a-și crește vizibilitatea și sprijinul înaintea alegerilor.

În ceea ce privește UE, reforma legii azilului pentru a-și consolida frontierele externe și pentru a redistribui mai echitabil cererile de azil ar putea avea cel mai mare impact. Statele membre au convenit asupra acestui aspect într-o întâlnire recentă.

Cu toate acestea, Schammann a menționat că cel puțin jumătate dintre măsurile implementate ar putea fi simple „gafe de campanie electorală” și că trebuie așteptat ”să vedem care va fi impactul real după încheierea alegerilor".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel