După ce ieri, profesorul Malcolm Chalmers, director adjunct al cunoscutului think tank britanic RUSI (Royal United Services Institute), avertiza că sunt șanse mici ca războiul să se încheie în 2023, astăzi vin declarațiile șefului Armatei SUA Mark Milley care nu par departe de analiza centrului britanic specializat pe analiză de securitate.
Este foarte probabil ca săptămânile următoare să stabilească cursul războiului pe termen lung. E clar că Rusia încearcă să grăbească ofensiva, cu cei aproximativ 300.000 de militari ai săi, pentru a profita de lipsa echipamentelor moderne (în special tancuri și rachetele cu rază lungă GLSDB), pe care Ucraina încă le așteaptă de la statele occidentale.
Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, declara miercuri pentru BBC că „97% din armata rusă” se află în Ucraina. Oficialii americani din apărare estimează că aproximativ 80% din forțele terestre ale Rusiei sunt dedicate efortului de război.
Foto: Armata rusă / Ministerul Apărării din Federația Rusă
Aarmata rusă a avansat câțiva kilometri în zona Bahmut, dar încercarea de a străpunge apărarea ucraineană prin Vuhledar, în partea de sud a frontului din Donbas, pare că nu merge bine. Ben Wallace a citat miercuri rapoarte conform cărora „o întreagă brigadă rusă a fost efectiv anihilată” la Vuhledar, unde a spus că Moscova „a pierdut peste 1.000 de oameni în două zile”, scrie și NYT.
Recuperarea tuturor teritoriilor ucrainene
Foto: ISW
Oficialii americani au declarat zilele trecute că se așteaptă ca armata ucraineană să poată relua ofensiva în primăvară.
Totuși, Bahmutul ar putea periclita ofensiva din primăvară. Potrivit Washington Post, care citează experții americani în planificarea apărării, forțele ucrainene nu sunt capabile să apere Bahmut și să lanseze o contraofensivă de primăvară.
Cu toate acestea, ISW consideră că decizia Ucrainei de a apăra pe Bahmut este justificată strategic, slăbind forțe importante ruse. Se pot întruni, astfel, condiții favorabile pentru o viitoare contraofensivă ucraineană”, explică analiștii.
Detaliind perspectiva Pentagonului privind războiul din Ucraina, Șeful Statului Major al Amatei SUA, generalul Mark Milley a declarat pentru FT că nu exclude varianta ca Ucraina să poată recupera, în 2023, toate teritoriile ocupate de armata rusă, dar un asemenea scenariu este destul de improbabil.
”Anul acesta va fi, de asemenea, foarte, foarte greu pentru Ucraina să arunce militarii ruși de pe tot teritoriul ocupat de Rusia. Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla... Dar este extrem de dificil. Și acest lucru va necesita, de fapt, prăbușirea armatei ruse”, a spus Milley.
Foto: Seful Statului Major Întrunit al Forțelor Armate americane, generalul Mark Milley.
În același timp, generalul arată că va fi ”aproape imposibil” pentru ruși să-și atingă obiectivele politice prin mijloace militare. În opinia sa, este puțin probabil ca Rusia să pună mâna pe Ucraina - ”Pur și simplu nu se va întâmpla”, a conchis Milley.
Stoltenberg: NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu Rusia
"Trebuie să fim pregătiţi pentru un termen îndelungat, asta poate dura mulţi ani", a estimat Stoltenberg.
"Preşedintele Putin vrea o Europă diferită, o Europă unde el să-şi poată controla vecinii, unde poate să decidă ce pot face ţările", crede secretarul general al NATO.
Cele 30 de ţări membre ale Alianţei rămân mai hotărâte ca niciodată să facă în aşa fel încât Ucraina să câştige războiul şi "noi suntem aici pentru a ne asigura că Ucraina câştigă acest război şi pentru a-i furniza arme, muniţii şi sprijinul de care are nevoie", a continuat Stoltenberg.
"Dacă preşedintele Putin câştigă în Ucraina, va fi o tragedie pentru ucraineni. Dar va fi periculos şi pentru noi, pentru că el şi alţi lideri autoritari vor fi convinşi că atunci când folosesc forţa militară îşi pot atinge obiectivele", mai crede el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News