Analiză asupra Unităților de Gardă ale Armatei britanice. Misiuni specifice unităților de infanterie

Guards Division, photo source: The Household Division Seven British Army Regiments serving Her Majesty
Guards Division, photo source: The Household Division Seven British Army Regiments serving Her Majesty

Analiza este realizată de Sergiu Schiller (membru susţinător al Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România).

Analiza este partea dintr-o serie de articole care trec în revistă modele de organizare ale forţelor armate din cadrul NATO, cu accent asupra rolurilor jucate de militarii în rezervă.

Prezentăm integral analiza militară, publicată inițial de Asociația Ofițerilor în Rezervă din România.

 

O viziune asupra Unităților de Gardă ale Armatei Regatului Unit al Marii Britanii

 

Încheiem această piesă în 4 acte, această serie de privire mai în detaliu asupra structurii forțelor armate britanice cu o specificitate locală, respectiv divizia unităților de gardă. Inițial este necesar să clarificăm de ce traducerea corectă este divizia unităților de garda și nu divizia de gardă din englezescul “Guards Division”. Explicația rezidă în modul de formare al acestei unități.  În mod tradițional când vorbim despre unități de gardă în principal avem o structură de gardă la eșalon batalion sau regiment care primește unități adiționale de sprijin. Prin această metodă unitatea își mărește efectivele și ajunge la eșalon superior, regiment respectiv brigadă sau în unele situații destul de rare eșalon divizie, acolo unde efectivele permit. În UK divizia unităților de gardă este formată din unități care au o bogată tradiție istorică, cel mai vechi regiment fiind înființat la 1650, respective Regimentul grenadieri de gardă (eng. the Grenadier Guards Regiment) care își desfășoară activitatea în continuu de aproape 400 de ani.  Prin urmare unități cu vechi tradiții de luptă au fost aduse în cadrul diviziei pentru a ajunge la aceste efective și nu putem spune conform primului model că o unitate servește drept pivot în jurul căreia au fost înființate structuri de sprijin operațiuni. Așadar discutăm în principal de unități reprezentative cu o bogată tradiție militară care au făcut și fac parte în continuare din structure combatante ale armatei britanice.

În termeni de specialitate pentru cei familiari cu domeniul militar dar poate mai puțin familiari cu specificul structural englezesc, există o discuție dacă  Divizia Unităților de Gardă  este una și aceeași cu “Household Division”, în traducere aproximativă “Divizia de garnizoană”. Răspunsul este nu. Divizia unităților de gardă, este o mare unitate a armatei britanice care există administrative iar “Household Division” este o unitate figurativă, terminologică dacă doriți, care acoperă toate unitățile însărcinate cu activtăți de gardă și protocol la nivelul Suveranului britanic. Așadar “Household division” conține și unitățile de cavalerie la nivel de regiment Blues & Royals și Life Guards iar divizia unităților de gardă înseamna doar unitățile istorice încă active, armă infanterie, care asigură misiuni de gardă. Așadar am discuta de două corpuri dinstincte care se întâlnesc în această structură terminologică denumită “Household Division”, adică corpul de infanterie respective corpul blindat, corp din care menționăm că regimentele de cavalerie fac parte în organigramă britanică.

Să trecem în revistă componența diviziei de gardă:

Unități active:

- Batalionul 1 Grenadieri de Gardă dislocat la Aldershot (eng. 1st Grenadier Gruards battalion)

- Batalionul 1 Infanterie ușoară de Gardă dislocat la Windsor (eng. 1st Coldstream Guards, Light Infantry battalion)

- Batalionul 1 Infanterie mecanizată scoțiană de Gardă dislocat în Catterick (eng. 1st Scots Guards, Strike Machanized Infantry battalion )

- Batalionul 1 Infanterie ușoară irlandeză de Gardă (eng. 1st Irish Guards Light infantry battalion )

- Batalionul 1 Infanterie galeză de Gardă (eng. 1st Welsh Guards battalion)

Unități de rezervă:

- Regimentul Londonez (eng. The London Regiment)

Desigur putem afirma în mod cert și fără echivoc faptul că aceste unități au o bogată și lungă istorie, și au ca misiune principal activitățile de gardă ale palatului. Pe lângă acest aspect, de asemenea unitățile în discuție sunt unități active care participă la operațiuni militare specifice armatei britanice. Un bun exemplu în această direcție ar fi batalionul 1 Infanterie Ușoară Irlandez, care a participat inclusiv la bătălia de la Basra din Irak în anul 2003. De asemenea Batalionul 1 Infanterie ușoară (eng. Coaldstream Guards) au participat la misiunea „Herric” în Afganistan începând cu anul 2009.

Având în vedere și latura combatantă a acestor structuri înzestrarea este identică unităților de infanterie ușoară și asigură misiuni specifice unităților de infanterie. Așadar nu avem unități cu funcție doar de gardă și ceremonial. Având în vedere acest aspect pregătirea de bază pentru soldați și subofițeri se face la Centrul de Formare al Infanteriei alături de oricare altă structură de infanterie a armatei britanice.

De notat, însă, că personalul care va intra înserviciul de gardă și vor face parte din structurile antemenționate vor mai avea de parcurs un modul specific care poate fi de minim două săptămâni.

Pe lângă acest centru ofițerii, atât pe filieră directă cât și indirectă sunt formați prin Academia Sandhurst, desigur pentru cei formați pe filieră indirect este necesar în prealabil obținerea unei diplome la nivel universitar, orice specializare.

Rezerva:

Nici această unitate emblematică și reprezentativă a armatei britanice nu putea face excepție de la programul dezvoltării capacităților rezervei. În anul 1993 divizia unităților de gardă care era formată strict din unități în serviciul active până în acel moment primește prima sa unitate de rezervă, respectiv rezerviști voluntari. Unitatea se numește Regimentul Londonez (eng. London Regiment) și este formată integral din rezerviști. Nu a fost un nume întâmplător, Regimentul Londonez păstrează tradițiile de luptă ale regimentului cu același nume deactivat în 1938. Unitatea era formată doar din voluntari încă din 1908 și aparținea forțelor de apărare teritorială britanice, adică precursorul unităților actuale de rezervă.

De asemenea este important să menționăm faptul că unitatea în discuție poartă denumirea de regiment în mod tradițional și istoric, faptic discutăm de efective militare și organizare specifică la nivel de batalion.

Organizatoric Regimentul Londonez aparținând rezervei voluntare britanice este structurat în:

- Comandamentul Regimentului  – St John’s Hill, Londra

- Compania Pușcasilor Irlandezi (eng. London Irish Rifles) – Flodden Road, Londra

- Compania “A” Scoțiana (eng. London Scottish Company) la Centrul Rezervei Armatei (eng. Army Reserve Center) din Westminister, Londra

- Compania “F” Pușcăși, la Centrul Rezervei Armatei   din Hammersmith Road, Londra

- Compania “G” Garda, la Portsmouth Road Kingston pe Tamisa.

Pe lângă acest regiment aș dori să continui un punct menționat anterior. Oriunde găsim mențiuni cu privire la unul din batalioanele de gardă vom găsi alături de denumirea unității mențiunea că efectivele sunt la nivel de regiment. Totuși Divizia de Gardă afirmă că are în componență batalioane. Situația pare a fi confuză însă clarificarea este simplă. Nu este vorba de păstrarea unei denumiri istorice, așa cum avem în cazul London Regiment, ci toate unitățile mențioante sunt la eșalon regiment, având două batalioane în compunere din care unul doar este activ. Batalioanele 2 sunt în rezervă iar acest aspect necesită anumite clarificări. Conform legislației britanice, termenul correct folosit pentru aceste batalioane nu este “deactivate” ori “de rezervă” ci este “suspendate”. În sistemul britanic, rezervă însemnă doar rezervă voluntară iar unitățile aparținând rezervei sunt încadrate cu personal militar reservist voluntar care asigură permanent funcționarea unității. Unitățile suspendate, cum sunt cele menționate adineauri sunt practic unități de rezervă generală, cum s-ar numi în România, unități care în situații excepționale primesc personal aflat în rezervă generală, personal astfel mobilizat. Prin urmare strict în aceste situații avem unități încadrate cu personal militar care a trecut de la serviciul activ în rezervă generală.

CITEȘTE ȘI: O viziune asupra Statului Major al forțelor terestre Britanice

CITEȘTE ȘI: O viziune asupra Statului Major al Royal Navy

CITEȘTE ȘI: Analiză asupra Royal Air Force. Cifrele impresionante ale aviației britanice

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel