Analiștii occidentali se gândesc la ce ar putea însemna pentru Europa înfrângerea Ucrainei în război: Reconcilierea cu "noua Rusie" va deveni "absolut nerealistă"

Cristian Soare |
Data publicării:
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.

Dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia și Moscova reușește să o cucerească, ar fi o ''victorie a la Pirus'' pentru Rusia, a declarat Carl Bildt, copreședinte al Consiliului European pentru Relații Externe și fost prim-ministru și ministru de externe al Suediei. O victorie rusă ar fi o catastrofă pentru Ucraina și o sursă de nesiguranță și destabilizare pentru Europa și restul lumii. Dar ar putea duce și la prăbușirea statului rus însuși, a spus Bildt.

,,Moscova și-ar schimba jugul mongol medieval cu un jug chinezesc din secolul XXI - și ar fi serios lăsată în urmă în timp ce restul lumii intră într-o nouă eră verde și digitală", încercând să asimileze teritoriile ucrainene ocupate, subjugând populația și suportând costuri militare extrem de ridicate din cauza confruntării cu Occidentul, scrie Bildt într-un articol pentru Foreign Policy.

,,Mai devreme sau mai târziu, Rusia se va confrunta cu prăbușirea celui de-al treilea stat al său în puțin peste un secol". Un astfel de scenariu, în opinia sa, este posibil dacă Ucraina și Occidentul "își pierd determinarea".

Acest lucru va avea următoarele consecințe, subliniază analistul: Numărul total de refugiați ucraineni va crește cu 10-15 milioane.

Politica europeană se va schimba radical, iar reconcilierea cu "noua Rusie" va deveni "absolut nerealistă", spune analistul.

În plus, un astfel de scenariu ar necesita, potrivit acestuia, o "dublare" a cheltuielilor de apărare în țările europene. La urma urmei, amenințarea reprezentată de regimul rus pentru țări precum Finlanda, Polonia sau statele baltice, verbalizată de "visătorii imperialiști ruși" la televiziunea Kremlinului, nu poate fi subestimată, indiferent cât de nerealist ar fi obiectivul de a le cuceri pentru regimul rus supraîncărcat.

Bildt subliniază, de asemenea, posibilitatea creșterii ambițiilor Chinei de a domina Asia de Est ca o consecință a pierderii potențiale a Ucrainei, deoarece China dorește să slăbească SUA și Occidentul și să își consolideze propria poziție în regiune și în lume.

,,A permite Rusiei să câștige în Ucraina ar avea consecințe catastrofale pentru ucraineni, [consecințe] extrem de grave pentru securitatea europeană și [consecințe] profund destabilizatoare pentru restul lumii", conchide Bildt. "În cele din urmă, aceasta ar duce probabil la prăbușirea Rusiei însăși, ceea ce ar lăsa Europa cu o serie întreagă de alte probleme pentru care trebuie să se pregătească.

În același timp, modul de asigurare a capacității de apărare pe termen lung a Ucrainei și a capacității de descurajare a amenințărilor viitoare rămâne o chestiune deschisă care continuă să fie dezbătută de analiștii occidentali.

Având în vedere că aderarea Ucrainei la NATO nu este, probabil, în mod realist pe ordinea de zi pe termen scurt, cel puțin atât timp cât Ucraina se apără împotriva actualei agresiuni rusești, unii analiști văd modelul suedez al Războiului Rece ca o posibilă soluție.

Într-un articol pentru The Hill, Thomas Graham, membru al Consiliului pentru Relații Externe și fost director senior pentru afaceri rusești în cadrul Consiliului Național de Securitate în timpul administrației George W. Bush, pledează pentru adaptarea experienței suedeze la realitățile ucrainene de astăzi pentru descurajarea viitoare a Rusiei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel