Învață Armata SUA suficient din războiul purtat de Rusia în Ucraina? Analiștii militari americani studiază experiența forțelor armate ucrainene, dar nu atât de amănunţit

Cristian Soare |
Data publicării:
Sursă foto: US Army Facebook
Sursă foto: US Army Facebook

Reprezentanții forțelor armate ale SUA subliniază că studiază în mod constant modul în care forțelor armate ucrainene acţionează pe front în timpul confruntărilor cu forţele ruse de ocupaţie, iar această afirmație este confirmată pe larg în spațiul public. Cu toate acestea, practica arată că structurile analitice ale armatei SUA acordă puțină atenție experienței armatei ucrainene în confruntarea cu trupele ruse. Un indiciu clar în acest sens este faptul că foarte puțini analiști specializați sunt implicați în monitorizarea acestui subiect, potrivit publicaţiei Defence One.

Potrivit autorilor publicației, de exemplu, un reprezentant al Joint Lessons Learned Office din cadrul Joint Chiefs of Staff, care este responsabil pentru diseminarea materialelor relevante către ramurile militare, afirmă că nu au grupuri de lucru separate sau analiști care să monitorizeze exclusiv experiența Ucrainei.

Center for Analysis of Lessons Learned (CALL) al armatei SUA a adăugat că, din 45 de analiști, doar patru persoane lucrează direct cu Ucraina în două echipe. Și dacă vă uitați pe site-ul CALL, veți vedea că foarte puține rapoarte publicate sunt dedicate subiectului experienței forțelor armate ucrainene în războiul împotriva Rusiei.

Reprezentanții Marinei SUA, ca răspuns la o solicitare din partea acestei publicații, nu au putut răspunde absolut nimic cu privire la faptul dacă sunt chiar angajați în elaborarea unui rezumat cu privire la modul în care sunt desfăşurate acțiunile Ucrainei pe mare în timpul războiului împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, U.S. Marine Corps a subliniat că nu consideră necesară crearea unei structuri separate de analiză care să monitorizeze direct experiența Ucrainei, în schimb preferă să se bazeze pe informațiile colectate de colegii lor din alte ramuri ale forțelor armate ale SUA și din alte țări partenere.

Centrul Curtis E. Lemay al U.S. Air Force, care lucrează la doctrina războiului aerian modern, a răspuns că nu are niciun analist care să se ocupe de Ucraina.

În general, analiștii militari americani explică motivul acestor lipsuri academice după cum urmează: fiecare război este de fapt diferit prin natura sa, astfel încât nu există o nevoie specială de a se baza direct pe experiența acumulată de armata ucraineană în războiul împotriva Rusiei.

În mod interesant, această indiferență academică este corectată în cadrul atitudinilor politice propriu-zise. Adică, în aprilie 2024, Pentagonul și-a anunțat intenția de a studia sistematic experiența Ucrainei în timpul războiului purtat împotriva forţelor ruse de ocupaţie, dar se pare că acest lucru nu a fost suficient, deoarece Senatul, în Legea privind autorizarea fondurilor pentru Apărarea Națională a SUA (NDAA) pentru 2025, a cerut armatei americane să raporteze periodic Congresului cu privire la eforturile sale de a „identifica, disemina și pune în aplicare cunoștințele obținute în urma analizării războiului din Ucraina”.

Cu toate acestea, Armata SUA a întreprins o revizuire amplă a abordării sale în ceea ce privește lupta în război, după ce a abandonat în mare măsură manualul de contrainsurgență care a fost un semn distinctiv al luptei din Irak și Afganistan pentru a se concentra în schimb pe pregătirea pentru un conflict și mai mare cu adversari mai sofisticați, precum Rusia sau China.

Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, a arătat clar Pentagonului că calculele de pe câmpul de luptă s-au schimbat fundamental în anii care au trecut de la ultima sa desfășurare de forțe în număr mare. Armele de precizie, flotele de drone și supravegherea digitală pot ajunge mult dincolo de linia frontului, reprezentând un risc grav pentru personalul militar, oriunde s-ar afla acesta.

Războiul rămâne o oportunitate de cercetare constantă și generoasă pentru planificatorii militari americani, care privesc spre viitor. 

Conflictul din Ucraina a sfidat anumite ipoteze fundamentale. Războiul a devenit o luptă de uzură, fiecare parte încercând să o obosească pe cealaltă.

De asemenea, acest conflict a schimbat o veche convingere a Pentagonului că armele de precizie costisitoare sunt esențiale pentru câștigarea conflictelor americane. Munițiile ghidate prin GPS furnizate Ucrainei s-au dovedit vulnerabile la bruiajul electronic. Armata ucraineană s-a adaptat prin asocierea artileriei neghidate mai vechi cu senzori și drone, care pot fi utilizate pentru reperarea țintelor și ajustarea loviturilor, iar comandanții militari americani au observat cu siguranță acest lucru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel