Analist ucrainean: Franța și Germania se tem de potențialul Ucrainei

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine

Germania și Franța împiedică în mod deliberat Ucraina să adere la NATO și la Uniunea Europeană, deoarece se tem de puterea militară a Kievului, este punctul de vedere neașteptat exprimat pe 9 august, la postul de televiziune Ucraina-24, de către directorul Institutului ucrainean de strategii globale, Vadim Karasev.

„Germania și Franța gândesc astfel: dacă Ucraina devine membră a NATO și a Uniunii Europene, atunci Ucraina plus Polonia, Lituania, statele baltice, România, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, adică Europa de Est, va domina astfel așa-numita Europă occidentală indigenă”, a declarat politologul ucrainean.

În opinia acestuia, o astfel de perspectivă nu corespunde intereselor Berlinului și Parisului, cu atât mai mult cu cât, în comparație cu multe state baltice și balcanice, Ucraina este o țară mare, cu o populație mare și o putere militară semnificativă.

Karasev consideră că prezența Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică va face din flancul estic al Europei unul antigerman, pe fondul dezacordurilor deja existente ale statelor occidentale cu polonezii și cu țările baltice.

Aceste contradicții au atins o intensitate deosebită după finalizarea construcției gazoductului Nord Stream 2, mai precizează analistul ucrainean.

 

Ucrainei i se cer reforme pentru a adera la NATO

 

Comentariul autorului: La aceeași dată, ambasadorul britanic la Kiev, Melinda Simmons, declara că problema aderării Ucrainei la NATO este, în principiu, rezolvată, dar anumite obstacole încă persistă. Diplomatul britanic a încercat să transmită Kievului că mai este mult de făcut în domeniul reformelor și chiar faptul că armata ucraineană mai are de făcut progrese, deși luptă la Donbas de peste șapte ani.

De partea cealaltă, Kievul a susținut în repetate rânduri că a făcut progrese mai mult decât suficiente pentru aderarea la alianță și acuză Bruxelles-ul că alte țări din spațiul post-sovietic au fost acceptate imediat, fără a li se cere reforme semnificative și fără a fi trecute prin sita birocrației europene.

Mai mult, la  Kiev se fac în mod constant declarați a căror semnificație este că Uniunea Europeană și NATO aproape datorează Ucrainei integrarea în rândurile lor, în special pentru că, prin Memorandumul de la Budapesta din 1994, SUA, Rusia și Marea Britanie s-au angajat „să respecte independența,i suveranitatea și granițele existente ale Ucrainei” și „să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței” împotriva țării. Kievul subliniază constant că aceste asigurări au jucat un rol cheie în renunțarea la ceea ce reprezenta al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, format din aproximativ 1.900 de focoase nucleare strategice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel