Analist militar sârb: România domină regiunea în ceea ce privește Forțele Aeriene

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, România. Sursă: MApN
F-16, România. Sursă: MApN

Serbia urmărește să implementeze un amplu proces de modernizare asupra forțelor sale armate, inclusiv în domeniul aviației militare.

Publicitate

În contextul în care la finalul săptămânii trecute președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Belgradul va continua modernizarea tehnicii militare și procesele de înzestrare cu echipamente moderne, inclusiv în domeniul aviației militare, Milan Galovic, analist militar la publicația sârbă Politika a vorbit despre aceste achiziții într-un material publicat de Vesti-Online.com.

Galovic e de părere, în ceea ce privește Forțele Aeriene, că Belgradul are nevoie de aeronave care să asigure suport aerian la sol și care să vină în completarea avioanele MiG-29 operate de sârbi. 

În acest sens expertul consideră că Serbia ar putea achiziționa avioane americane A-10 Thunderbolt II ori rusești Su-25. „Pe baza experiențelor din războaiele iugoslave și apoi a conflictelor din Siria și Ucraina, Su-25 ar fi alegerea cea mai potrivită pentru Serbia”, e de părere Galovic.

Acesta a adăugat că Serbia, proporțional cu numărul de locuitori și dimensiunile statului, se numără printre cele mai importante forțe armate din regiune. „Cu excepția României care este mult mai mare și are o Armată mai puternică, bine echipată, cu un mixt tehnologic între echipamente sovietice și tehnică militară modernă occidentală”, afirmă Galovic care precizează însă că din punct de vedere al numărului de tancuri modernizate, Serbia este prima în regiune.

El e de părere că Armata Serbiei poate fi comparată cu cea a Bulgariei, precizând că bulgarii sunt încă dependenți de tehnica militară sovietică.

 

România domină regiunea în ceea ce privește Forțele Aeriene

 

Analizând Forțele Aeriene, expertul militar a transmis că state precum Slovenia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Albania se bazează pe NATO pentru securitatea aeriană, în timp ce aviația Croației este „în agonie”. Galovic e de părere că aparatele croate MiG-21 și-au epuizat resursele, iar procesul de întreținere, reparare și actualizare ale acestora în Ucraina se desfășoară lent. 

În ceea ce privește Croația, Zagrebul a încercat înlocuirea acestor aparate cu avioane recondiționate F-16 ale Israelului, însă achiziția a eșuat. Pentru a vinde însă aparatele, Israelul trebuia să obțină aprobarea părții americane, producătorul lor, iar Washingtonul s-a arătat nemulțumit de modul în care Israelul a procedat.

Astfel, subliniază Galovic, când vine vorba de puterea aeriană, România domină regiunea deoarece „deține aeronave F-16 și, în baza cooperării cu Israelul, și-a modernizat aeronavele MiG-21”. Expertul sârb face referire la LanceR, construit și modernizat în colaborare cu compania Elbit din Israel la Aerostar Bacău.

România operează 12 avioane F-16, urmând să primească încă cinci avioane.

În acest sens amintim că Bulgaria a semnat un contract cu SUA pentru livrarea a opt avioane F-16 noi, pentru aproximativ 1,12 miliarde de euro. Însă potrivit datelor oficiale, primele patru F-16 vor ajunge sub comanda Sofiei în 2023, iar mai apoi următoarele avioane F-16 vor fi livrate Bulgariei în 2024. În urma acestei achiziții Sofia intenționează să vândă aparatele MiG-29.

Galovici concluzionează și spune că Serbia a procedat foarte corect când a acceptat donațiile din Rusia și Belarus a aeronavelor MiG-29, având în vedere cât investesc în aviație celelalte state din regiune. Avioanele donate sârbilor vor fi operaționale cel puțin până în 2030.

CITEȘTE ȘI: Serbia face investiţii în industria de apărare. Contract pentru dotarea Forțelor armate sârbe cu vehiculele blindate Lazar-3 8x8

 

Sebia se bazează pe China și în special Rusia în ceea ce privește tehnica militară

 

Modernizarea forțelor sârbe este analizată și de francezii de la Opex360 care semnalează foarte corect că Belgradul se bazează în mare parte pe China și Rusia în ceea ce privește modernizarea și achiziționarea tehnicii militare. 

Amintim că la începutul lunii DefenseRomania a anunțat că Serbia a primit drone CH-92A din partea Chinei. Producătorul chinez China Academy of Aerospace Aerodynamics a anunțat în același timp că va transfera tehnologie pentru a ajuta Serbia la dezvoltarea dronelor PEGAZ 011.

Totodată, în luna martie a acestui an, livrarea sistemelor de rachete antiaeriene Panţir-S1, ca parte a unui contract semnat anul trecut între Serbia şi Rusia, a fost încheiată cu succes. Despre Panțir Galovic spune că Serbia mai are nevoie de patru sau cinci sisteme.

Ministerul sârb al Apărării a prezentat în mai sistemele de apărare aeriană Panţîr-S1E, pe care le-a achiziţionat de la Federaţia Rusă.O lună mai târziu ministrul sârb al Apărării, Aleksandar Vulin, împreună cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate Sârbe au participat la prezentarea versiunii modernizate a tancului principal de luptă M-84.

În ceea ce privește sistemele antiaeriene, expertul militar sârb Milan Galovic consideră că sistemele cu rază medie de acțiune Buk sunt suficiente pentru a proteja Serbia în următoarele două decenii și conchide că achiziția S-400 este nerealistă nu doar din cauza reacțiilor geopolitice și a prețului, ci din cauza caracteristicilor S-400 care au fost dezvoltate pentru a apăra state mult mai mari decât Serbia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel