Anunțând în ianuarie 2023 că Franța va livra „tancuri ușoare” AMX-10RC armatei ucrainene, președintele Macron a încurajat alte țări să facă același lucru, dar prin livrarea de tancuri grele. Acesta a fost cazul Regatului Unit, care a confirmat donarea a 14 Challenger 2 câteva zile mai târziu. De asemenea, a încurajat alte țări să formeze o „coaliție Leopard 2 pentru Ucraina”.
Cele aproximativ cincisprezece AMX-10RC promise au fost livrate Ucrainei, care le-a alocat Brigăzii 37 Infanterie Marină. Brigada și-a însușit rapid aceste blindate.
Livrat forțelor ucrainene în martie 2023, AMX-10RCR a fost desfășurat rapid pe linia frontului. Cu toate acestea, rezultatele au fost departe de a corespunde așteptărilor. Forțele ucrainene, care au folosit inițial vehiculul francez pentru operațiuni ofensive directe, au realizat rapid că AMX-10RCR nu avea blindajul și puterea de foc necesare pentru acest rol.
Au apărut rapoarte negative cu privire la ineficiența vehiculului, mulți soldați exprimându-și frustrarea cu privire la limitările sistemului. Se părea că armata ucraineană ar putea reduce utilizarea AMX-10RCR sau l-ar putea rezerva pentru misiuni mai puțin riscante.
Cu toate acestea, nu a fost cazul. Folosit acum ca tun de asalt, vehiculul francez 6x6 s-a dovedit a fi un atu esențial în zonele în care este angajat, jucând un rol-cheie în rezistența ucraineană. Cu toate acestea, armata ucraineană și-a dat seama rapid că nu utilizează AMX-10RC în mod corect. În realitate, deși este descris ca un „tanc ușor”, AMX-10RC este mai presus de toate un vehicul blindat de recunoaștere foarte mobil, având un tun de 105 mm.
Acesta este, în orice caz, ceea ce reiese dintr-un reportaj recent difuzat de site-ul Armiia TV, unul dintre reporterii săi însoțind și intervievând un echipaj ucrainean care opera vehiculul blindat francez.
„Viteza și manevrabilitatea AMX-10RC se numără printre principalele sale atuuri, după cum subliniază soldații care îl folosesc. Potrivit unui comandant ucrainean, cunoscut sub indicativul Rapier, echipajul poate ajunge rapid la pozițiile lor, își poate îndeplini sarcinile și se poate retrage în deplină siguranță înainte de a fi detectat sau vizat”, se rezumă în materialul video.
El adaugă: „Cadența de tragere depinde de eficiența încărcătorului. În medie, acesta trage o dată la șase secunde. Prin urmare, este eficient pentru „neutralizarea rapidă a grupurilor mari inamice de infanterie care avansează pe front”, iar precizia sa poate fi îmbunătățită în continuare prin utilizarea dronelor de recunoaștere.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News