”African Lion”, cel mai important exerciţiu anual al comandamentului militar american pentru Africa, coorganizat de armata marocană (FAR), se derulează până în 18 iunie, implicând manevre terestre, de desant, aeriene, maritime şi de decontaminare NRBC (nucleară, radiologică, biologică şi chimică), transmite Agerpres.
Premierul marocan Saad-Eddine El Othmani declarase la începutul lunii iunie că exerciţiul va avea loc 'pentru prima dată' în Sahara Occidentală, salutând 'consacrarea recunoaşterii americane a Saharei marocane', dar anunţul său fusese dezminţit de Pentagon.
Primele exerciţii, cu desantul trupelor aeropurtate şi tiruri de rachete, s-au desfăşurat în deşert la marginea Saharei occidentale, la aproximativ 50 km în linie dreaptă de Tindouf, baza separatiştilor din Frontul Polisario din Algeria, care revendică Sahara occidentală.
În cadrul unui acord negociat de fostul preşedinte american Donald Trump, SUA au recunoscut în decembrie 2020 suveranitatea Marocului asupra acestui teritoriu, revendicat de Polisario, în schimbul reluării relaţiilor diplomatice dintre Maroc şi Israel.
During #AfricanLion 2021 the High Mobility Artillery Rocket System is used to increase joint nation readiness, making the U.S. and its partners, #StrongerTogether @USAfricaCommand @SETAF_Africa pic.twitter.com/uWOdaX0Pma
— AFN Europe (@afneurope) June 11, 2021
Rabat se străduieşte de atunci să îşi consolideze legitimitatea asupra fostei colonii spaniole, ceea ce a dus la tensiuni cu Spania şi Germania, care s-au distanţat de poziţia americană.
Marea Britanie, Brazilia, Canada, Tunisia, Senegal, Olanda şi Italia, la fel ca NATO şi observatori militari din aproximativ 30 de ţări participă la aceste exerciţii a căror ediţie în 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus.
Au fost mobilizate 100 de blindate, 46 de avioane de sprijin şi 21 de avioane de luptă pentru un buget de 24 milioane de dolari (19,6 milioane de euro), potrivit unei postări pe Twitter a premierului marocan.
Un teritoriu deşertic de 266.000 km2 situat în nordul Mauritaniei, Sahara occidentală este în continuare fără un statut definitiv, după trei decenii de negocieri politice. Polisario vrea un referendum de autodeterminare, iar Marocul - o autonomie sub suveranitatea sa.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News