Oficialul rus a zburat în China, pentru a asista la faza activă, care a și marcat încheierea exercițiului ”Interacțiune 2021” (”Sibu 2021”), desfășurat în Regiunea Autonomă Ningxia Hui, din zona de centru-nord a Chinei.
„Am obținut un nivel ridicat de cooperare între militarii noștri pe uscat, în aer și pe mare”, a declarat Shoigu în timpul unei întâlniri cu omologul său chinez. „Extinderea acestuia este o parte importantă a activităților noastre viitoare”, exercițiul fiind un semn al cooperării militare din ce în ce mai strânse, a adăugat oficialul rus.
Armata rusă a trimis mai multe avioane de vânătoare Su-30SM și o unitate de infanterie motorizată pentru a participa la manevre.
Shoigu a menționat că exercițiul a marcat prima participare a trupelor ruse la exerciții comune pe teritoriul Chinei, adăugând că aceasta reflectă un „nou nivel” de cooperare militară, în beneficiul stabilității regionale și globale.
Oficialul rus l-a citat pe omologul său, Wei Fenghe, precizând că se intenționează creșterea capacității „de a răspunde împreună la riscuri și provocări” și că nu se vizează nicio țară terță.
La exercițiu au fost implicați 13.000 de militari și 400 de unități de tehnică, din cele două țări
Exercițiul a avut loc în perioada 9 - 13 august, în poligonul Qingtongxia, în activități fiind implicați aproximativ 13.000 de militari și 400 de unități de tehnică, din cele două țări.
Rusia și China au organizat o serie de exerciții în ultimii ani, inclusiv cu avioane de luptă și nave de război, dintre care s-a remarcat cel din decembrie 2020 când bombardiere cu rază lungă de acțiune din ambele țări au efectuat o patrulare comună deasupra Mării Japoniei și Mării Chinei de Est, precizează publicația Defense News.
Pe fondul tensiunilor tot mai mari ale Chinei și Rusiei cu Occidentul, președintele rus, Vladimir Putin, și liderul chinez, Xi Jinping, au dezvoltat legături personale puternice pentru a consolida un „parteneriat strategic” între cele două țări, cândva rivale în epoca Uniunii Sovietice. Iar, dacă Rusia și China au respins în trecut posibilitatea de a încheia o alianță militară, Putin a declarat în toamna anului trecut că, o astfel de perspectivă nu poate fi exclusă în totalitate.
Putin a mai remarcat în octombrie că Rusia a pus la dispoziția Chinei tehnologii militare extrem de sensibile, care au contribuit la consolidarea semnificativă a capacității sale de apărare.
Comentariul autorului: Yasuhide Nakayama, adjunct al ministrului apărării Japoniei a declarat în iunie că Rusia și China își coordonează exercițiile militare pentru a amenința nu numai Taiwanul, ci și Insulele Hawaii, avertizând Statele Unite asupra unui atac surpriză, cum a fost cel de la Pearl Harbor.
O altă cooperare militară de anvergură între forțele armate ruse și chineze a avut loc în 2019, în cadrul exercițiului militar ”Centru – 2019” de pe teritoriul, la care s-a înregistrat o participare totală record de 130.000 de militari. China a participat atunci cu aproximativ 1.000 de militari, tehnică de infanterie, tancuri, artilerie și aviație, inclusiv bombardiere strategice.
La vremea respectivă, unii analiști politico-militari au apreciat exercițiul ”Centru – 2019” ca pe o demonstrație de forță a Rusiei, chiar la adresa Chinei
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News