Amnesty Internaţional: Atacurile Forțelor Aeriene Rusești în Siria „constituie crime de război"

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele luni, aeronavele Forțelor Aeriene Rusești, precum și avioanele armatei siriene, au efectuat atacuri aeriene regulate împotriva școlilor și spitalelor din provinciile Idlib, Hama și Aleppo, situate în nord-vestul Siriei.

Aceste detalii au fost prezentate în ultimul raport al organizației pentru drepturile omului Amnesty Internaţional, care a fost pus la dispoziția publicaţiei Meduza.

Trupele rusești și cele siriene au atacat 53 de unități medicale și 95 de școli între 30 aprilie 2019 și 29 februarie 2020, transmite Amnesty Internaţional. În special, multe dintre locațiile vizate (spitale, şcoli şi alte clădiri utilizate în scopuri umanitare) au fost incluse în baza de date a ONU. Baza de date este menită să informeze toate părțile implicate în conflict despre locul acestor locații civile, pentru a nu fi ţinta unor atacuri.

În total, apărătorii drepturilor omului au documentat în detaliu 18 dintre aceste atacuri, adunând informaţii şi date de la 74 de martori - inclusiv, medici, profesori și voluntari - analizarea înregistrărilor video și a fotografiilor realizate în timpul atacurilor, precum și analizarea imaginilor din satelit și a conversațiile telefonice interceptate, între piloți din forțele aeriene ruse și siriene. Aceste date confirmă faptul că multe dintre acțiunile Rusiei în Siria, precum și cele ale armatei lui Bashar al-Assad constituie crime de război, spune Amnesty Internaţional.

Printre atacuri s-au numărat trei atacuri terestre și două cu bombe baril efectuate de forțele guvernamentale siriene. Restul de 13 atacuri au fost lovituri aeriene – două ale forțelor guvernamentale siriene, șapte ale forțelor guvernamentale rusești și patru ale forțelor guvernamentale siriene sau rusești, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty.

Conform ONG-ului Syrian Child Protection Network (Hurras), forțele rusești și siriene au atacat 28 de școli doar în lunile ianuarie și februarie 2020, multe dintre aceste școli nu îşi încetaseră activitățile educaționale, iar pe 25 februarie, 10 școli au fost distruse doar într-o singură zi.

Totodată, Amnesty a dat vina pe regimul sirian pentru un atac asupra unei școli în care s-a folosit muniție interzisă (cluster), atac soldat cu trei morți în orașul Idlib, la 25 februarie.

„Cea mai recentă ofensivă continuă, într-un scenariu respingător de atacuri pe scară largă, sistematice, menite să terorizeze populația civilă", a spus directoarea regională Amnesty Internaţional, Heba Morayef.

Raportul spune că chiar și după standardele conflictului sirian, care durează de nouă ani, „dislocarea rezultată și urgența umanitară au fost fără precedent".

Se mai spune că atacurile trebuie văzute în contextul unui model bine-stabilit, în care forțele guvernamentale siriene iau ca țintă infrastructura civilă și civilii, ceea ce ar fi „parte dintr-un atac pe scară largă și sistematic asupra populației civile, constituind crime împotriva umanității".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel