Dar, la Washington, în decembrie 2018, când a fost întrebat despre adoptarea de către armata americană a sistemelor fără pilot, a armelor cu rază lungă de acţiune şi cât de utile i-ar fi acestea în operaţiunile militare pe care le desfăşoară, dar şi pentru a face faţă noilor tipuri de provocări de securitate, Foggo a dat un răspuns mai puţin aşteptat, ba chiar surprinzător. Precizând că Rusia are o strategie mult mai bună când vine vorba de protejarea zonelor maritime.
,,În ceea ce privește capacitățile defensive, așa cum le spun aliaților și partenerilor, dacă sunteți limitați în ceea ce privește resursele pe care le aveți și doriți să vă protejați țărmurile, atunci gândiți-vă la ce fac rușii cu sistemele A2/AD (anti-access/area denial) şi căutaţi sisteme similare: mine şi rachete anti-navă inteligente'', a declarat Foggo la o conferinţă a Defense Writers Group, potrivit Business Insider.com.
A2/AD reprezintă definiția atribuită spațiilor în care Rusia și-a poziționat sisteme de rachete, transformându-le în zone anti-acces și de excludere, măsură considerată ca fiind disproporționată și agresivă de către NATO.
Rusia a extins sistemele A2 / AD, mult peste granițele sale din est, punând sisteme de apărare aeriană precum S-300 și S-400, sisteme de rachete anti-navă și rachete de croazieră și balistice în Kaliningrad (Marea Baltică), în Peninsulă Crimeea și în alte zone din jurul Mării Negre.
Poziția agresivă a Rusiei și strategia A2 / AD (anti-access/area denial – n.r.) aplicată în Marea Neagră și la granița de est a NATO este parte a unei strategii mai ample față de Alianţa Nord Atlantică și s-a bazat, de-a lungul timpului, mai ales pe militarizarea Crimeei, prin amplasarea de sisteme militare moderne. Foggo spuse că Rusia a recurs la strategia sistemelor A2 / AD pentru a limita acesul navelor străine în apropierea teritoriului său.
Rusia a investit puternic în strategia A2 / AD, deoarece a considerat că este o modalitate de a atenua dezavantajele pe care le are cu NATO în alte zone, cum ar fi forțele navale și forţele aeriene - unde stă mult mai prost. De asemenea, Agenţia suedeză pentru Cercetare în Apărare a susținut că limitările acestor sisteme, plus contramăsurile NATO, înseamnă că „bula A2 / AD" nu este atât de impunătoare pe cât a fost concepută.
Cu toate acestea, abordarea Rusiei privind strategia A2 / AD rămâne încă un subiect bun de studiat, a spus generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR).
,,Sunt complet de acord cu recomandările amiralului Foggo", a precizat Hodges, menționând că intr-un raport din noiembrie 2019, pe care l-a coordonat pentru Center for European Policy Analysis, a făcut recomandări similare aliaților SUA și partenerilor din Regiunea Marii Negre.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News