Amiralul britanic Tony Radakin: Sunt extrem de încrezător în victoria Ucrainei, iar Rusia nu urmărește un conflict mai extins și mai direct cu NATO

Cristian Soare |
Data publicării:
Sursa foto: Ministry of Defence (United Kingdom).
Sursa foto: Ministry of Defence (United Kingdom).

Șeful forțelor armate britanice, amiralul Tony Radakin, și-a exprimat "încrederea extraordinară" cu privire la victoria Ucrainei în războiul declanșat de Rusia și a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu dorește un conflict direct cu NATO sau un război nuclear.

Astfel, în ciuda unor asemănări între acțiunile Aliaților împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial și sprijinul partenerilor Ucrainei în războiul cu Rusia, Radakin nu crede că un al treilea război mondial este inevitabil. El observă însă că situația globală a devenit "ceva mai periculoasă".

,,Acesta este un război al economiilor. Este un război al logisticii. Este un război al producției industriale. Este un război al voinței politice. Toate acestea sunt pentru simplul fapt de a reda pacea poporului ucrainean", a declarat Radakin într-un interviu acordat postului britanic SkyNews cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a debarcării aliaților în Normandia, la 6 iunie 1944, care a început eliberarea Franței de trupele germane.

,,Rusia face progrese tactice pe uscat", a declarat Radakin. - "Dar ... dacă ne întoarcem la martie 2022, Rusia a ocupat aproximativ 17% din teritoriul Ucrainei. Astăzi ocupă 11%. Așadar, Rusia este încă deficitară".

Când a fost întrebat dacă este încrezător că Ucraina va câștiga, amiralul a răspuns: "Sunt extrem de încrezător".

În opinia sa, partenerii occidentali ar trebui să continue să sprijine Kievul.

,,Până la sfârșitul lunii iunie, Rusia va fi pierdut 500.000 de oameni - morți și răniți. Au trecut deja 800 de zile de război, la care Putin se aștepta să dureze trei zile. Este dificil pentru Ucraina, dar trebuie să ne continuăm sprijinul", a declarat amiralul.

În același timp, Radakin, care, potrivit SkyNews, este cunoscut pentru opiniile sale optimiste, și-a exprimat încrederea că Moscova nu urmărește un conflict mai extins și mai direct cu NATO.

"Putin nu dorește un război cu NATO. Putin nu vrea un război nuclear. Iar noi avem un avantaj uriaș din cauza forței NATO", a spus el, adăugând că trebuie evitate declarațiile iresponsabile potrivit cărora omenirea se află în pragul unui război mondial.

"Lumea a devenit un pic mai periculoasă. Dar ar trebui să fim liniștiți de toate [măsurile] pe care le-am luat", a adăugat Radakin, al cărui interviu a fost înregistrat înainte de declarațiile oficiale ale SUA și ale altor parteneri ai Ucrainei cu privire la permisiunea de a folosi arme occidentale pentru a lovi ținte din Rusia.

Amiralul consideră, de asemenea, că Rusia și China nu dispun de suficientă "abilitate" militară pentru a respinge un atac masiv cu rachete și drone, precum cel lansat de Iran împotriva Israelului la 13 aprilie, care a fost neutralizat cu ajutorul Statelor Unite și al aliaților săi.

,,Cred că leadershipul american și abilitatea pe care o avem împreună cu aliații noștri este superioară nivelului potențialilor noștri inamici", a conchis Radakin.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel