Amestecul Kremlinului se resimte. U.E a suspendat procesul de aderare a Georgiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderii țărilor U.E au decis să suspende procesul de aderare a Georgiei la această organizație. Declarația a fost făcută de ambasadorul UE în Georgia, Pavel Gerchinsky, marți, 9 iulie, la Tbilisi, unde se desfășoară conferința „Extinderea UE – necesitate geopolitică și pași ulteriori pentru țările candidate la UE”.

Speranțele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană au fost înghețate, la doar câteva luni după ce țării din Caucazul de Sud i s-a acordat statutul de țară candidată, a anunțat ambasadorul blocului comunitar.

,,Îmi pare rău să spun acest lucru, dar liderii țărilor UE au convenit să oprească procesul de aderare a Georgiei. Intențiile actualului guvern georgian sunt neclare pentru liderii Uniunii Europene", a declarat Gerchinsky.

Măsura vine după condamnarea pe scară largă a introducerii de către partidul de guvernământ ''Visul Georgian'' a unei noi legi care va cataloga ONG-urile și instituțiile media susținute de Occident drept "agenți străini", potrivit Politico.

Criticii și experții juridici spun că legislația reflectă normele utilizate de Rusia pentru a zdrobi disidența și a închide organizațiile care reprezintă societatea civilă.

Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva proiectului de lege, care a fost votat de parlamentari la sfârșitul lunii mai, în timp ce poliția antirevoltă a folosit gaze lacrimogene și bastoane pentru a dispersa mulțimea. Liderii opoziției au fost reținuți și bătuți de autorități, iar UE și SUA au condamnat violențele.

Diplomatul a subliniat că Legea privind transparența influenței străine, adoptată în Georgia în pofida protestelor în masă și a dreptului de veto al președintelui țării Salome Zurabishvili - lege considerată un analog al celei ruse privind „agenții străini” - “este în mod clar un pas înapoi raportat la cei nouă pași” care i-au fost recomandați Georgiei de către autoritățile UE pe foaia de parcurs spre aderare.

„Retorica anti-occidentală, anti-europeană este, de asemenea, complet incompatibilă cu scopul declarat de aderare la Uniunea Europeană”, a adăugat Pavel Gerchinsky. În același timp, acesta  și-a exprimat speranța că noul guvern, care va forma în Georgia după alegerile din octombrie, va relua cu seriozitate procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel