Americanii se „mobilizează în liniște” într-un stat vecin Israelului. SUA își întăresc efectivele în Iordania, stat partener al SUA și Israel

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Armata SUA / US Marines
Armata SUA / US Marines

Un nou raport al Congresului a dezvăluit numărul de militari americani prezenți în Iordania, în urma intensificării războiului israelian din Fâșia Gaza, care a continuat pentru a noua lună consecutiv.

Jurnalistul american Ken Klippenstein a citat un nou raport al Congresului: "Pe măsură ce războiul s-a intensificat în Gaza, administrația Biden a desfășurat un număr record de forțe americane în Iordania, într-o operație de mobilizare liniștită", explicând că "acum sunt 3.813 de militari americani în Iordania".

Raportul înaintat de Casa Albă Congresului, care a fost emis pe 7 iunie, a subliniat că a existat o creștere de 625 de militari față de decembrie, numărul de soldați și piloți depășind o rată fără precedent, după războiul israelian din Fâșia Gaza din octombrie 2023.

Raportul a meníționat că administrația Biden a căutat să mențină secretul relațiilor sale militare strânse cu Iordania, iar Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă a instruit oficialii de comunicații din Departamentul de Stat să evite menționarea coordonării militare cu Iordania în special.

Raportul a subliniat că, atunci când Iranul a lansat rachete și drone către Israel în aprilie, Iordania a fost un partener major în doborârea lor, iar Ammanul a permis chiar avioanelor israeliene să opereze în spațiul aerian iordanian.

 

Iordania, un partener al Israelului și al SUA, dar e un parteneriat sensibil

 

2. Fâșia Gaza... (1_93852000.jpg)

"Iordania, ca partener al Israelului, este un subiect deosebit de sensibil, de unde dorința Washingtonului de a menține la minimum discuțiile despre Iordania".

Din octombrie anul trecut, grupurile susținute de Iran au lansat peste 170 de atacuri asupra activelor militare americane în Siria, Irak și Iordania. Administrația Biden a încercat în mod repetat să minimizeze aceste atacuri, insistând că războiul israelian din Gaza nu s-a extins în restul regiunii.

Raportul nu a menționat grupurile susținute de Iran și a precizat doar că forțele americane sunt prezente în Iordania pentru a sprijini operațiile de înfrângere a ISIS, de a întări securitatea Iordaniei și stabilitatea regională.

"Din 7 octombrie, Iordania a devenit, de asemenea, un centru pentru sprijinul logistic american pentru Israel, o bază primară pentru forțele speciale și personalul CIA care participă la războiul Hamas și un centru pentru trimiterea ajutorului aerian umanitar în Gaza".

Raportul a menționat că, pe fondul reapropierii relațiilor militare dintre Statele Unite și Iordania, luna trecută, Comandamentul Central al SUA a executat unul dintre cele mai mari exerciții militare comune din Orientul Mijlociu în Iordania, numit "Eager Lion".

Jurnalistul Ken Klippenstein a concluzionat: "Este posibil ca creșterea forțelor americane în Iordania să fie o încercare de a compensa retragerea personalului de luptă american în Irak, după presiunile guvernului irakian privind retragerea trupelor americane din această țară".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel